Tereza Mej u suzama: Podnosim ostavku 7. juna

Izvor: RTS, 24.Maj.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tereza Mej u suzama: Podnosim ostavku 7. juna

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da 7. juna podnosi ostavku, čime će početi trka za novog premijera, koji će pokušati da prekine zastoj oko Bregzita, javlja "Rojters".
"Podneću ostavku na mesto lidera konzervativaca i unionista u petak, 7. juna, kako bi se izabrao naslednik", rekla je Tereza Mej na konferenciji za novinare ispred sedišta britanske vlade.

Ostavka na mesto partijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera automatski znači i odlazak sa mesta premijera, na kojem je provela tri godine.
O nameri da podnese ostavku je informisala kraljicu. Ostaje na funkciji premijera Velike Britanije do kraja unutarstranačkih izbora, koji traju oko šest nedelja.
Tereza Mej je rekla da je dala sve od sebe da postupa u skladu sa ishodom referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski građani glasali za izlazak iz EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Učinila je, kako je naglasila, sve što je mogla da ubedi poslanike da podrže sporazum o Bregzitu i istakla da duboko žali što nije uspela da sprovede odluku o izlasku Britanije.
Naglasila je kako joj je bila izuzetna čast da služi zemlji koju voli, a govornicu u Dauning Stritu napustila je u suzama.
Premijerka je u sukobu sa poslanicima iz svoje stranke, koji se protive njenom najnovijem planu za Bregzit.
Rojters piše da će odlazak Tereze Mej produbiti krizu oko izlaska Britanije iz EU.

Novi lider će verovatno voditi odlučniju politiku u vezi sa Bregzitom, što će povećati mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ocenjuje agencija.
Komentarišući odluku Tereze Mej, francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je njen "hrabar rad" u procesu Bregzita, ali je naglasio potrebu da se "održi nesmetano funkcionisanje EU" i da to zahteva "brzo razjašnjenje", prenosi Bi-Bi-Si.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da poštuje odluku Tereze Mej i poručila da će Berlin nastaviti da blisko sarađuje sa Londonom kako bi se osigurao uređen Bregzit. 
Kremlj još nije spreman da komentariše najavljenu ostavku britanske premijerke.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TEREZA MEJ PODNOSI OSTAVKU - Informisala kraljicu o tome

Izvor: RTV Pink, 24.Maj.2019

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da 7. juna podnosi ostavku.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.