Telo indijskog kralja kafe pronađeno u reci

Izvor: Mondo, 31.Jul.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telo indijskog "kralja kafe" pronađeno u reci

Dva dana posle njegovog nestanka, vlasti u južnoj Indiji pronašle su danas telo indijskog kralja kafe V.G. Sidarta, koje je plutalo u reci, preneo je Rojters.

Foto: MONDO/screenshot/news english

Nestanak Sidarta izazvao je pad akcija njegove firme "Kofi dej enterprajsis" za 20 odsto i spustio vrednost kompanije na najniži nivo.

U pismu koje je Sidarta navodno napisao i uputio Odboru kompanije i zaposlenima, kaže se da je "odustao", optužujući neimenovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << partnera iz privatnog sektora da ga je pritiskao na otkup akcija, kao i poreske vlasti za "uznemiravanje" i odluke koje su prouzrokovale pad likvidnosti njegove firme.

Sidarta u pismu takođe pominje skrivene transakcije, kojih čak ni revizori i viši rukovodioci nisu bili svesni.

Iako autentičnost pisma još nije potvrđena, kompanija je saopštila da se upoznala sa njegovim sadržajem i da će sve detaljno istražiti.

Sidarta je u ponedeljak putovao u Mangaluru, lučki grad oko 350 km od indijskog tehnološkog centra Bangalora, kada je od svog vozača tražio da ga sačeka na mostu, dok se prošeta, saopštila je policija.

Kada se nije vratio, vozač je obavestio policiju.

"Pronašli smo telo na oko pola kilometra od mora", rekao je lokalni ribar koji je pomogao u pronalaženju Sidartainog tela. Vlasti su odbile da kažu da li tretiraju njegovu smrt kao samoubistvo.

Sidarta (59) je bio poznat po tome što je kulturu kafića preneo u Indiju, koja uglavnom voli čaj, a takođe i kao jedan od prvih investitora rizičnog kapitala u zemlji.

Sidarta, poreklom iz porodice koja uzgaja kafu, otvorio je svoj prvi kafić 1996. godine, više od decenije pre nego što je svetski gigant kafe Starbaks počeo da ulazi u Indiju. Njegov lanac kafića ima više od 1.600 lokala koji opslužuju rastuću srednju klasu.

Nedavno se suočio sa neisplaćenim dugom, konkurencijom modernijih rivala i kontrolom poreskih vlasti zbog neplaćenih poreza. Njegova porodica i njihove holding kompanije založili su, ili uložili, oko 75,7 odsto svog kapitala na razne pozajmice.

Godišnji izveštaj njegove najveće kompanije 2018. godinu pokazuje da je Sidarta lično garantovao većinu pozajmica, a u pismu, koje je navodno ostavio, nalazi se spisak imovine kompanije čija vrednost prevazilazi njene dugove, i navodi da bi to moglo da bude iskorišćeno za pokrivanje svih dugova.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.