Tajvan čeka poziv za sastanak SZO, Kina: Nema kompromisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 15:09

Tajvan čeka poziv za sastanak SZO, Kina: Nema kompromisa

Tajvan će se "boriti do kraja" da dobije pozivnicu da kao posmatrač prisustvuje sastanku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 24. maja, saopštilo je danas tajvansko ministarstvo spoljnih poslova, ali Kina kaže da nema mesta za kompromis oko ostrva koje smatra delom svoje teritorije.

Grupa bogatih zemalja (G7) tražila je da Tajvan prisustvuje sastanku tela SZO koje donosi odluke, Svetskoj zdravstvenoj skupštini, koja se sastaje 24. maja, navodi Rojters.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državni sekretar Entoni Blinken ponovio je apel u nedelju, ali portparolka tajvanskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da još nisu dobili poziv.

Tajvan je isključen iz većine globalnih organizacija, poput SZO, zbog prigovora Kine, koja ostrvo smatra jednom od svojih provincija, a ne državom.

SZO kaže da je na državama članicama da li da pozovu Tajvan, koji je međunarodno pohvaljen zbog brze reakcije na korona virus, da bude posmatrač na sastanku.

Za takvu pozivnicu bilo bi potrebno glasanje, a Kina može lako da nađe dovoljno prijateljskih zemalja da blokiraju Tajvan, smatraju diplomate.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova osudila je Sjedinjene Države zbog njihove "političke manipulacije" tim pitanjem i rekla da Tajvan mora prihvatiti da je deo Kine ako želi pristup globalnim telima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.