Tajne grupe se mešaju, najgori primer Srbija i Apis

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tajne grupe se mešaju, najgori primer Srbija i Apis"

Bivši direktor CIA Džon Dojč rekao da postoje mnoge grupe koje na tajne načine pokušavaju da utiču na vlade širom sveta.

- Postoji mnogo istorijskih primera grupe koje operišu unutar, pored ili protiv legitimno ili nelegitimno postavljenih vlada. Možda je najozloglašeniji primer efikasne 'duboke države' tajna organizacija "Crna ruka". Predvodio ju je šef srpske obaveštajne službe, pukovnik Apis, a ona je isplanirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zaveru za ubistvo austrijskog prestolonaslednika u Sarajevu 1914 - rekao je on.

Dojč je za "nešenel interest" istakao da i danas "bez sumnje" postoje slična tajna društva, da u SAD i u drugim državama postoje grupe koje žele da tajno utiču na vladine aktivnosti.

- Takve grupe se služe konvencionalnim metodama kao što su lobiranje, doprinosi kampanjama i preko konvencionalnih i društvenih mreža utiču na to da se objavljuju njihove poruke - rekao je Dojč.

Mišljenja je, međutim, da mnogi u SAD zloupotrebljavaju termin "duboka država".

- Takve razmene reči na televizijskim programima, tvitovi iz Bele kuće i komentari u magazinima su veoma loši stubovi za gradnju teorije o postojanju zle "duboke države" - kaže on.

- Paranoične pristalice predsednika Trampa govore o tome kako nova 'duboka država' pravi organizovani otpor zaposlenih u federalnoj vladi odlučnih da podriju njegovo predsednikovanje. Ne treba da čudi što se mnogim vladinim radnicima, najviše u civilnim agencijama, ne dopada politika predsednika Trampa, naročito ona koja poziva na smanjenje budžeta. Ali, prozvati ovakav otpor organizovanima je veoma nategnuto - smatra Dojč.

Malo je analiza ili dokaza koji se odnose na pitanje postojanja duboke države, navodi on.

- Možda je jednostavnije pitanje da li se poslednjih godina pojavilo više aktivnosti ili načina ponašanja koja se karakterišu kao da proističu iz 'duboke države' i da li takvo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost. Sumnjam u obe te tvrdnje. Značajne pretnje sa kojima se danas suočava naša nacija - Iran, Severna Koreja, terorizam, konkurencija s Kinom i Rusijom - ne predstavljaju centralnu ulogu u narativu o 'dubokoj državi'. Bavljenje navodnim novim i opasnim zaverama američkih obaveštajnih agencija ili nezadovoljnim osobljem u federalnoj službi ili Kongresu nije smrtonosna pretnja nacionalnoj bezbednosti ili stabilnosti. Ono što je važno, jeste da prave terorističke pretnje sa kojima se nacija suočava, imaju potpuno drugačije uzroke i načine na koje se sprovode i imaju drugačije sponzorstvo - kaže Dojč.

On je zaključio da bi stanovnici Amerike trebalo više da se bave pitanjima koja direktno utiču na dobrobit zemlje: zdavstvenu zaštitu, klimatske promene, inovaciju i realne pretnje po nacionalnu bezbednost.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.