Tajland: Demonstranti na protestima zahtevaju smenu premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2020, 18:17

Tajland: Demonstranti na protestima zahtevaju smenu premijera

Hiljade tajlandskih antivladinih demonstranata pozvale su danas na okončanje pučeva nakon što su se posle višemesečnih uličnih protesta pojavile glasine da će doći do još jednog vojnog preuzimanja vlasti u u najjužnijoj državi Azije.

Demonstranti zahtevaju ostavku premijera Prajuta Čan-oče, bivšeg vođe hunte koji je preuzeo vlast nakon poslednjeg puča 2014. godine, ali kažu da ne žele da ga zameni neki drugi general.

Neki demonstranti spalili su slike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijera koji je izveo 13. uspešni puč od kraja apsolutne monarhije 1932. godine.

Jedan od vođa protesta rekao je da 14. puča neće biti jer će ljudi izaći i pružiti otpor.

Prajut i šef vojske, general Narongpan Jitkevta, odbacili su mogućnost da je novi puč neizbežan, ali to je samo povećalo spekulacije da će se udar ipak dogoditi.

Demonstranti optužuju monarhiju za decenijsku vojnu dominaciju i zahtevaju ograničenje moći kralja Maha Vajiralongkorn, uključujući njegovu moć da odobri budući puč.

Najmanje sedam najistaknutijih vođa na protestima suočava se sa optužbama za vređenje monarhije, za koje bi mogli da dobiju kaznu do 15 godina zatvora zbog komentare iznetih na različitim protestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.