TRAMP OTVARA NOVI FRONT Nakon borbe sa ISIS-om, sprema se za okršaj sa NUKLERNOM SILOM?

Izvor: Blic, 19.Jun.2017, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMP OTVARA NOVI FRONT Nakon borbe sa ISIS-om, sprema se za okršaj sa NUKLERNOM SILOM?

Američke snage napale su sirijsku vojsku koju podržava zvanični Teheran, a mnogi strahuju da Pentagon koji preti Islamskoj državi porazom može da raspali i veću vatru.

Za mesec dana Amerika je tri puta otvorila vatru na snage Sirije koje podržava Iran, podižući tenzije koje, kako smatraju posmatrači i bivši zvaničnici, lako mogu da dovedu do konflikta.

Serija incidenata jasno je pokazala da pustinja istočne Sirije postaje arena za konfrontaciju SAD i Irana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potencijalna nova zona, osim Jemena, u kojoj ove dve sile podržavaju suprotne strane. Prošle srede iranski ratni brodovi prišli su na 800 jardi od američke flote, stavljajući na nišan helikopter u incidentu koji je američka vojska navala neprofesionalnim i opasnim.

Takvi susreti nisu retkost, ali kontekst poput ovog poslednjeg jeste. Nova administracija u Vašingtonu, koja je u mnogo čemu haotična, ujedninjena je oko ideje da izbace Iran iz regiona.

Visok nivo kontakata koji je ostvaren između Vašingtona i Irana za vreme Obame je uništen, Tramp iz Bele kuće sve je glasniji u antiiranskoj politici. Čak mu je i prvi zvaničan put bio u Saudijsku Arabiju, gde je stao na stranu Rijada u okršaju sa Teheranom. Uticaj Irana je američki predsednik uporedio ISIS-om i Al Kaidom. Nakon terorističkog napada u Teheranu 7. juna, krivicu je svalio na - iransku vladu.

- Odlaskom u Saudijsku Arabiju i izjašnjavajući se da će nastupiti opšta izolacija Irana, ne samo da je Tramp zatvorio vrata dijalogu, već ih je otvorio za rat. Ovo je namerna eskalacija - napisala je Trota Parsi, direktorka Naciolanog iransko-američkog saveta.

Video: Ovako izgleda Mosul snimljen iz vazduha

Kako je rekao visoki zvaničnik u administraciji Obame u Beloj kući, Robert Melej, "tri naopasnija mesta na svetu su Jemen, pojas između Sirije i Iraka i odaje Bele kuće."

Počinje posle ISIS-a

Među američkim saveznicima u Evropi raste zabrinutost da se Tramp namerio na Iran pre nego što je deklarisao strategiju za regulisanje uticaja u regionu.

Ali ne idu svi porasti tenzija Trampu u prilog kao ratište u nastajanju između Sirije i Iraka koje uvlači SAD i Iran u sukob. Mišljenje je da će sve početi kada se prašina zbog zajedničkog neprijatelja, Islamske države, slegne nakon osvajanja Mosula i Rake.

- Kada ISIS bude izbrisan sa mape, primirje između Irana i SAD će prestati. Već možete da vidite da se situacija zaoštrava -rekao je Ilan Goldenberg, bivši državni zvaničnik.

Dženifer Kafarela, ekspert za konflikte na Institutu za proučavanje rata, kaže da u sukobu na Bliskom istoku treba gledati širu sliku.

- A to je ovde rat posle ISIS-a, za dominaciju bezbednosne sfere nakon osvajanja Mosula. Iran se već sprema za tu sledeću fazu, dok je SAD i dalje fokusirana na ISIS kao da je to jedini strateški prooritet u regionu - rekla je Kafarela, prenosi britanski "Gardijan".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.