Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Region JIE otvoren za poslovanje sa Turskom

U Ankari je danas održan Panel posvećen saradnji ekonomija Jugoistočne Evrope i Turske , uz poruku predsednika Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Gorana Svilanovića da je region otvoren za poslovanje sa Turskom i da je jače povezivanje od izuzetnog značaja za obe strane.

Otvarajući panel čiji je organitator RČ i koji se održava na marginama skupa G20/B20, Svilanović je istakao da je za region ekonomska saradnja suštinski element rasta.

"Uz pomoć RČ ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << regiona usvojile su strategiju 2020 koja je sada ključna za jačanje konkurentnosti i integracije regiona. Naš glavni cilj jeste otvaranje novih radnih mesta, povećanje trgovinske razmebe u regionu, rast BDP per kapita i njegovo približavanje nivou u EU", rekao je Svilanović.

Prema njegovoj oceni, izrada analize o povezivanju regiona i Turske, koja je danas predstavljena, u skladu je sa naporima čitavog regiona u cilju jačanja konkurentnosti putem jačeg povezivanja. Svilanović je podsetio da je Turska već prisutna u regionu kao investitor, ali je naglasio da je jače ekonomsko povezivanje od izuzetnog značaja za obe strane.

"Imajući u vidu geografsku blizinu, kulturnu bliskost, komplementarnost ekonomskih struktura, još neiskorišćenih, očigledno je da ekonomski odnosi između regiona i Turske treba da budu bolji nego što su danas", rekao je on.

Pored preporuka koje sadrži analiza i dijagnostike šest ekonomija u studiji je posebna pažnja posvećena saradnji u cilju izlaska na treća tržišta.

"To je ono što naše ekonomije mogu zajedno da rade", rekao je Svilanović i dodao da će to sve imati pozitivan uticaj ne samo zemlje pojedinačno, već i na međunarodnoj areni i kao potpora zajedničkim aspiracijama ka EU.

Na panelu je govorila i Maja Dobreva iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske koja trenutno predsedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Dobreva, koja je i nacionalni koordinator u RČ, je istakla da njena zemlja tokom predsedavanja ima tri prioriteta: prvi se odnosi na primenu projekata u sferi infrastrukture i energetike u regionu.

"To je naš ključni cilj", rekla je ona, dodavši da će u Sofiji polovinom septembra biti održana konferencija posvećena ovoj temi. Drugi prioritet je promovisanje slobode medija i izražavanja u regionu, dodala je Dobreva.

Kako je istakla, to je od suštinskog značaja za region, a Bugarska se zalaže za nezavisne i stabilne medije. Aprila sledeće godine u okviru bugarskog predsedavanja SEECEP biće održana konferencija o slobodi medija. Treći prioritet jeste pitanje izbegličke krize koja pogađa region i Evropu.

Prema njenim rečima, potrebni su zajednički napori za prevladavanje ovog izazova, uz poštovanje zakona zemalja regiona i istovremeno ispoljavanje solidarnosti sa izbeglicama, a o tome će takođe biti reči na jednoj od konferencija naredne godine.

Dobreva je ukazala u tom kontekstu i na opasnost od terorizma i radikalizacije. Učesnicima se obratio i Ender Jorgancilar, zamenik predsednika turske Unije komora i robne razmene, istakavši da Turska pridaje značaj regionu i tome kako razviti ekonomske odnose.

Kakve prilike postoje za poslovni svet, šta mogu da učine vlade, a kakcv je uloga privrednih komora - to su, prema njegovim rečima, pitanja od ključnog značaja.

Analizu "Poslovne sinergije i povezivanje između Jugoistočne Evrope i Turske" je uradila turska Fondacija za istraživanje ekonomske politike (TEPAV), u saradnji sa RCC, kao i turskom Unijom privrednih komora i robne razmene.

U okviru prezentacije analize akcenat je stavljen na tri elementa: dijagnostiku procesa strukturne transformacije koji se odvija u šest ekonomija JIE, sa posebnim osvrtom na potencijal za budući rast.

Drugi element je identifikacija neiskorišćenih poslovnih prilika za ekonomije JIE a treći iznošenje ideja i preporuka donosiocima političkih odluka, komorama i klaster menadzerima kada je reč o konkretnim zajedničkim projektima.

Analiza je obuhvatila šest ekonomija - Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore. U studiji se konstatuje da postoje brojne poslovne mogućnosti za povezivanje šest ekonomija JIE i Turske.

Kako se ocenjuje, Balkan može da bude odskočna daska kada se radi o pristupu turskih kompanija tržištu EU, dok Turska može da bude primer ekonomijama Balkana za ostvarivanje rasta.

U analizi je izneto i 7 preporuka: ciljani politički dijalog o ekonomskoj transformaciji i diversifikaciji, zajedničko korišćenje IPA fondova i resursa, formiranje specijalnih ekonomskih zona, integrisanje preduzetničkih ekosistema regiona sa turskim, sprovođenje zajedničkih projekata u gradovima i komorama, razvoj sveobuhvatne istraživačke agende i identifikacija kompanija koje ostvaruju brzi radt i stvaranje platformi za njihovo međusobno povezivanje, kao i za povezivanje sa turskim kompanijama.

Održana je i diskusija u kojoj su učestvovali Gizep Sajin, jedan od direktora kompanije Šišekam, Bojan Stojanoski, zamenik direktora Halk banke u Makedoniji, Sanjin Arifagić, koordinator RČ za strategiju 2020 i Aleks Munteanu, predsednik Saveta za poslovno savetovanje JIE.

Ukazano je, između ostalog, na prepreke sa kojima su se turske kompanije suočavale ulažući na Balkanu - od jezičkih barijera do toga da lokalna zakonodavstva nisu bila spremna za dolazak investicija i problema sa nedovoljnom obučenošću ljudi.

Takođe je istaknuto, da je sada ključno operacionalizovati preporuke iznete u studiji, kao i kako podići i razviti preduzetnički duh među stanovnicima Balkana koji je među najnižim u Evropi.

Panel se održava u sklopu Konferencije G20/B20 koja je juče počela u Ankari i traje do 5. Septembra, a na kojoj se obratio i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turska je inače trenutno predsedavajuća G20, dok B20 predstavlja forum putem kojeg predstavnici privatnog sektora iznose preporuke za godišnji samit lidera G20.

Članice G20 su: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, Velika Britanija, SAD i EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svilanović: Turske investicije za nova radna mesta

Izvor: RTS, 04.Sep.2015

Predsednik Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je u Ankari da su turske kompanije zainteresovane za poslovanje u regionu jugoistočne Evrope, ali i da kompanije regiona imaju interes da plasiraju svoje proizvode u Tursku i da se moraju nastaviti napori da to bude dvosmerna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.