Svet na prekretnici u borbi protiv koronavirusa

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet na prekretnici u borbi protiv koronavirusa

Svet se ubrzano približava prekretnici u širenju koronavirusa, kažu eksperti, koji upozoravaju da bolest nadmašuje napore da se zaustavi, nakon što se virus iznenada proširio u Italiji i Iranu.
U Italiji su već uvedene stroge kontrole kretanja u zaraženim opštinama, a predsednik Južne Koreje proglasio je crvenu uzbunu zbog mogućnosti širenja zaraze.

Dva dana nakon što je generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktor Svetske zdravstvene organizacije rekao da je potrebno da međunarodna zajednica preduzme korak napred pre nego što se potpuno zatvori "prozor mogućnosti", stručnjaci kažu da će situacija uskoro dostići kritični prag.
Sa gotovo 78.000 slučajeva obolevanja, koji su sada potvrđeni širom sveta, Pol Hanter, profesor medicine i autoritet o novoj infekciji koronavirusom, ponovio je upozorenje SZO i rekao da vreme za suzbijanje virusa ističe.
"Generalni direktor SZO nedavno je govorio o sužavanju mogućnosti da se kontroliše trenutna epidemija", rekao je Hanter. "Prelazna tačka posle koje više nećemo moći da sprečimo globalnu epidemiju je mnogo bliža u poslednja 24 sata."
Ekstremni slučajevi van Kine Hanter je rekao da se, iako slučajevi opadaju u Kini, gde je počela epidemija, tokom vikenda došlo do novih "ekstremnih slučajeva u drugim mestima".
Profesor Hanter je rekao da je porast broja slučajeva u Južnoj Koreji dosad bio bez presedana u epidemiji.
"Identifikacija velikog broja slučajeva u Italiji predstavlja veliku zabrinutost za Evropu i možemo očekivati da će biti identifikovano još nekoliko slučajeva u narednih nekoliko dana."
Hanter je takođe rekao da bi situacija u Iranu mogla imati velike posledice za Bliski istok.
"Dalji problem iranskih slučajeva su širi oružani sukobi u regionu", naglasio je Hanter.
U Italiji udvostručen broj slučajeva Mlađi istraživač matematičke epidemiologije na Univerzitetu Okford Robin Tompson naglašava da se broj slučajeva u Italiji udvostručio između petka i subote.
"Ovo je važna faza izbijanja koronavirusa. Brza izolacija čak i blagih slučajeva u pogođenim područjima važna je za sprečavanje značajnog prenošenja sa osobe na osobu u Evropi. Od presudnog je značaja poštovanje smernica za javno zdravlje", istakao je Tompson.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stručnjaci upozoravaju: Korona virusa je na prelomnoj tački, ISTIČE VREME DA SE ZAUSTAVI PANDEMIJA

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Svet se brzo približava prelomnoj tački u širenju korona virusa, tvrde stručnjaci i upozoravaju da je bolest brža od napora da se suzbije nakon što je epidemija primorala Italiju i Iran da uvedu ograničenja na putovanja, dok je južnokorejski predsednik proglasio “crveni alarm”, piše “Gardijan”.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.