Švedski parlament nije prihvatio predloženu manjinsku vladu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski parlament nije prihvatio predloženu manjinsku vladu

Švedski poslanici odbacili su danas predlog o formiranju manjinske koalicije između Umerene partije desnog centra, druge po veličini stranke u zemlji i male stranke Hrišćanski demokrati, tako da zemlja i dalje ostaje bez nove vlade posle izbora 9. septembra

Ulf Kristerson, vođa Umerenih i verovatni premijer izgubio je glasanje u parlamentu sa 195 prema 154 glasa.

Protivnici koalicije rekli su da bi se time dao uticaj antiimigrantskoj partiji Švedskih demokrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << trećoj po veličini stranci u Švedskoj, zato što bi vlada zavisila od njene podrške u parlamentu.

Danas je održano prvo od moguća četiri glasanja pre nego što predsednik parlamenta Andreas Norlen bude morao da sazove nove izbore.

To je prvi put da da kandidat za premijera nije podržan u švedskom parlamentu Riksdagenu od 349 mesta.

"Rezultat znači da je parlament odbacio moj predlog za premijera", rekao je Norlen i dodao da će sutra nastaviti pregovore s vođama stranaka.

Na izborima 9. septembra nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu da sama formira vladu.

Levičarske partije i blok desnog centra osvojile su po 40 odsto glasova, tako da nijedan blok nije imao većinu što je bio uvod u višemesečnu neizvesnost i kompleksne koalicione pregovore.

Ani Lov, vođa Partije Centra koja je glasala protiv Kristersona rekla je da je on podelio 14-godišnji savez desnog centra time što je predložio vladu s dve partije a ostavio druge dve partije izvan toga.

Savez desnog centra sastoji se od Umerene partije, Hrišćanskih demokrata, Partije Centra i Liberala.

Vršilac dužnosti premijera Stefan Leven, vođa Socijaldemokrata, najveće švedske partije, rekao je da je spreman da razgovara s Ani Lov ako od nje bude zatraženo da formira koaliciju. Lov je ranije rekla da ne želi da bude premijerka ali da je spremna da pokuša da formira novu vladu.

Analitičari kažu da sledi da Lovoj i Levenu bude povereno da pokušaju da formiraju vladu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠVEDSKA JOŠ UVEK BEZ VLADE Prvi put odbačen kandidat predsednika parlamenta za premijera

Izvor: Blic, 14.Nov.2018

Švedski poslanici odbacili su danas predloženu manjinsku vladu Umerene stranke desnog centra i Hrišćansko-demokratske stranke, zbog čega ova zemlja još nije dobila novu vladu otkako su 9. septembra održani izbori.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.