Švedska povukla poslednju optužbu protiv serijskog ubice

Izvor: NaDlanu.com, 31.Jul.2013, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska povukla poslednju optužbu protiv serijskog ubice

Švedsko državno tužilaštvo povuklo je danas poslednju tačku optužnice protiv čoveka kojeg su nekad smatrali najgorim serijskim ubicom u toj zemlji, ali je kasnije presuda za ubistvo osam ljudi bila poništena pošto je on povukao priznanje.

Psihijatri će ubrzo izvršiti procenu stanja 63-godišnjeg Sturea Bergvala, kako bi mogli da odluče da li on treba da bude pušten iz psihijatrijske klinike sa visokim obezbeđenjem, u kojoj je zatvoren od 1991, prenela je agencija AP.Bergval >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je priznao da je tokom tri decenije ubio više od 30 ljudi, a na sudu je zvanično osuđen za osam ubistava. On je, međutim, inspektorima kasnije rekao da je lagao priznajući zločine, zato što je želeo da privuče pažnju i u vreme ispitivanja je bio pod uticajem jakih lekova. Nakon toga je naloženo ponovno suđenje za svako od osam ubistava, ali je tužilaštvo saopštilo da nema dovoljno dokaza da bi se ti slučajevi ponovo našli na sudu.Tako je danas povučena i poslednja optužnica protiv Bergvala, koja se tiče smrti 15-godišnjeg dečaka nestalog 1976. na severu Švedske. Bergval je 1994. godine osuđen za ubistvo tog dečaka, mada nije bilo tehničkih dokaza koji bi ga povezivali sa tim zločinom, a ni uzrok smrti nije mogao biti utvrđen, navodi američka agencija. "Da neko bude osuđen za osam ubistava, a da kasnije bude proglašen nedužnim, to je jedinstven slučaj u istoriji švedskog prava", rekao je novinarima u Stokholmu javni tužilac Anders Perklev, istakavši da bi to trebalo da se smatra velikim neuspehom pravosudnog sistema. Bergval, koji se i dalje nalazi na psihijatrijskoj klinici "Sater", u telefonskoj izjavi je ocenio odluku o odbacivanju i poslednjih optužbi protiv njega "sveobuhvatnom i emocionalnom" i pozvao na istragu kako bi se utvrdilo na koji način je pravosudni sistem rešavao njegov slučaj. "Naredni moj korak je da, sa advokatima, preduzmem akcije kako bih bio pušten na slobodu", rekao je on. Bergval, osuđeni seksualni prestupnik i pljačkaš banke koji je ranije promenio ime u Tomas Kvik, zadržan je u jedinici klinike "Sater" kada je počeo da preuzima odgovornost za niz nerešenih smrtnih slučajeva, od ubistava, preko silovanja, do čak kanibalizma, što je rezultiralo nizom osuda za ubistva tokom 1990-ih. Dve godine kasnije, Bergval je u švedskom televizijskom dokumentarcu rekao da je izmislio priču o "serijskom ubici Tomasu Kviku". Nakon što je Bergval povukao priznanja, više ne postoji nijedna snažna veza između osam smrtnih slučajeva, a čak nije izvesno ni da se u svim tim slučajevima, od kojih u dva nisu ni nađena tela, radi o ubistvima. Izvor: Blic

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.