Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2022, 09:08

Šumski požari besne u Sečuanu i Čongkingu

Jugozapadni kineski regioni Čongking i Sečuan bore se danas s požarima dok čekaju dugo najavljivani pad estremno visokih temperatura i period padavina koji bi trebalo da počne tokom sledeće nedelje.

Državni prognostičari su najavili prestanak talasa vrelog vremena, koji traje više od dva meseca, navodeći da sa zapada stiže hladni vazdušni front, dok se na jugoistoku zemlje približava tajfun, prenosi Rojtrers.

U Kini je 12. dan uzastopno na snazi "crveni meteoalarm", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a očekuje se da će temperature pasti u delovima centralne Kine do srede, a u Sečuanu i Čongkingu od 29. avgusta, objavio je Nacionalni meteorološki centar na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Veibo.

Vlasti su takođe danas oglasile "crveni alarm", upozoravajući da je situacija "izuzetno opasna" u šumskim oblastima centralnog i južnog Čongkinga i istočnog Sečuana, izvestila je zvanična kineska novinska agencija.

Čongking i Sečuan, u kojima je ovog leta bilo 80 posto manje padavina nego tokom normalnih godina, morali su da se izbore sa čak 19 šumskih požara od 14. avgusta, prema podacima finansijske medijske kompanije Kajšin. Za sada nije prijavljena ni jedna žrtva.

Provincije Đijansi, Hunan i Guidžou đsu u stanju visoke pripravnosti zbog šumskih i požara niskog rastinja, upozorilo je kinesko Ministarstvo za vanredne situacije danas.

U saopštenju ministarstva se navodi da je država uputila više od 2.800 vatrogasaca u Čongking i Sečuan da pomognu u gašenju požara.

Poljoprivrednici u Čongkingu su takođe instalirali improvizovane sisteme za navodnjavanje kako bi spasili useve i rade noću da bi izbegli ekstremne vrućine, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Očekuje se da će uticaj duge suše potrajati i sledećeg meseca, što predsatvlja rizik za jesenju žetvu, rekli su vladini zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.