Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2019, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi policije i demonstranata u Hongkongu na skupu podrške Ujgurima

Demonstranti i policija sukobili su se danas u Hongkongu na skupu podrške kineskim Ujgurima.

Policija je uhapsila dva demonstranta koji su pokušali da spale kinesku zastavu na skupu na kojem je bilo nekoliko stotina ljudi, navodi Asošiejted pres.

Neki demonstranti držali su transparente ukrašene plavo-belom zastavom separatističkog pokreta u Sinđijangu, teritoriji na severozapadu Kine.

Kina se našla na udaru optužbi da sprovodi masovnu represiju nad >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ujgurima i drugim, većinski muslimanskim manjinama u Sinđijangu, a prema izveštajima, u kampovima koji su nalik zatvorima drži više od milion ljudi.

Kineske diplomate tvrde da Peking ne drži političke zatvorenike i insistiraju da ti kampovi pružaju ljudima profesionalno obrazovanje.

Okupljanjima u znak podrške Ujgurima prethodila je velika bura koju je u kineskoj javnosti izazvao fudbaler Arsenala Mesut Ozil, kada je na društvenim mrežama kritikovao kinesku politiku prema toj muslimanskoj manjini.

U Hongkongu već sedam meseci traju masovni prodemokratski protesti koji su prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda garantovanih 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.