Izvor: RTS, 10.Maj.2021, 09:21

Sukobi na Hramovnoj gori u Jerusalimu, povređeno više od 270 ljudi

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramovnoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vreme su sakupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje, prenosi "Tajms of Izrael". Palestinsko društvo crveni polumesec saopštilo je da je više od 275 Palestinaca povređeno u neredima, od kojih je više od 205 prebačeno u bolnicu.
Do sukoba je došlo kada je policija upala u to mesto nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što se na hiljade Palestinaca sakupilo tamo tokom noći, a na napade policija je odgovorila šok-bombama i gumenim mecima, prenosi Rojters.

"Ekstremni Palestinci su unapred dobro isplanirali da izvedu ovakav napad na Hramovnoj gori. Ovo što se trenutno dešava je rezultat plana", rekao je portparol premijera Benjamina Netanjahua, Ofir Gendelman.
Policija je dodala da je izvela na hiljade svojih pripadnika na ulice Jerusalima, kako bi čuvali mir.
Istovremeno, Palestinci žele istočni Jerusalim da bude njihov glavni grad države koju traže unutar okupirane Zapadne obale i Gaze.
U nedelju uveče je došlo do žesotkih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 su uhapšene.
Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.
Na ovom mestu se nalazi džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, navodi Tajms of Izrael.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.