Sukob džihadista i pobunjenika u blizini buduće demilitarizovane zone

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob džihadista i pobunjenika u blizini buduće demilitarizovane zone

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska sukobili su se danas sa džihadistima na severozapadu Sirije, nedaleko od buduće "demilitarizovane zone" koju su dogovorili Rusija i Turska.

Do sukoba je došlo par dana pre datuma određenog za stvaranje tampon zone između pobunjeničkih teritorija u sirijskoj provinciji Idlib, kojom upravlja čitav niz pobunjeničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i džihadističkih grupa, i teritorija pod kontrolom sirijske vlade.

Turska podržava pobunjenike dok je Rusija saveznik predsednika Bašara el-Asada.

Prema navodima opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava, u gradu Kafr Halab sukobile su se grupe Hajat Tahrir al-Šam (HTS), džihadistička formacija kojom dominira nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide, i grupa Nuredin al-Zinki.

Prema izveštajima, HTS je pokušao da uhapsi jednog pobunjeničkog komandanta u tom gradu, na zapadu provincije Alep i blizu Idliba.

"Nuredin al-Zinki je poslao pojačanja pre nego što su se sukobi raširili u više regiona i u njih se uključio i Front za nacionalno oslobođenje", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da je do borbe došlo blizu predviđene tampon zone.

Front za nacionalno oslobođenje (FNL) glavna je pobunjenička koalicija s turskom podrškom u Idlibu, poslednjem velikom pobunjeničkom uporištu u Siriji. Nuredin al-Zinki je deo te koalicije, ali HTS kontroliše više od polovine provincije.

Prema podacima Opservatorije, HTS je preuzeo kontrolu u dva grada a nastradala su tri civila, jedan džihadista i dva borca FNL.

Rusija i Turska su 17. septembra postigle dogovor da se do 15. oktobra u Idlibu uspostavi tampon zona širine 15 do 20 kilometara u kojoj neće biti teškog naoružanja i džihadista.

FNL je oprezno pozdravio taj kompromis ali se HTS još nije izjasnio.

Brojni detalji sporazuma, među kojima i tačne granice demilitarizovane zone, i dalje su nejasni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČELI DA SE UBIJAJU MEĐUSOBNO, ASAD MUDRO ODIGRAO: Džihadisti i pobunjenici zaratili u Siriji samo par dana pre stavranja tampon zone!

Izvor: Kurir, 05.Okt.2018

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska sukobili su se danas sa džihadistima na severozapadu Sirije, nedaleko od buduće "demilitarizovane zone" koju su dogovorili Rusija i Turska.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.