Suđenje Folksvagenu, investitori traže devet milijardi odštete

Izvor: RTS, 10.Sep.2018, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje "Folksvagenu", investitori traže devet milijardi odštete

U Nemačkoj je počelo suđenje automobilskom gigantu "Folksvagenu". Investitori traže više od devet milijardi evra nadoknade, zbog skandala u vezi sa emisijom štetnih gasova iz dizel-automobila. Skandal je obelodanjen tek kada je na američkom tržištu otkrivena prevara na testovima izduvnih gasova.
Suđenja veka u Braunšvajgu trebalo bi da pokaže da li je rukovodstvo "Folksvagena" znalo za nameštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podataka o izduvnim gasovima dizel-motora i pre izbijanja skandala.

Deoničari kažu da su obmanuti, jer bi ranije prodali akcije ili ih ne bi kupovali da su na vreme znali za kriminalne aktivnosti kompanije. Traže da im se nadoknade gubici, zbog prepolovljene vrednosti akcija.
Skandal je izbio kada su američke regulatorne vlasti, u septembru 2015. objavile da "Folksvagenovi" dizel-motori emituju daleko više štetnih gasova od propisanog. Akcionari traže 9,2 milijarde evra odštete.
"Folksvagen je, po zakonu, morao da o poverljivim informacijama obavesti investitore i tržište kapitala. Predstavljao se kao lider u novim tehnologijama dizel-motora. Još 2008. su znali da ne mogu da ispune tehnološke zahteve i umesto da to kažu, pribegli su prevari i obmanuli sve", kaže advokat akcionara Andreas Tilp.
"Folksvagen" je priznao sistemsko obmanjivanje o stvarnoj emisiji štetnih gasova, ali tvrdi da je prema propisu izvestio akcionare i tržište.
"U ovom procesu se radi o tome da li je 'Folksvagen' ispunio obaveze prema deoničarima i tržištu kapitala. Uvereni smo da jesmo", rekao je advokat "Folksvagena" Marks Pfiler.
Afera "Dizelgejt", automobilskog giganta do sada je koštala 27,5 milijardi evra i izgubljeno mesto vodećeg prodavca.
"'Folksvagen' je počinio smrtni greh, jer su prikrivali skandal. To je neprihvatljivo za kompanije koje su na berzi. Ovim suđenjem, Nemačka će biti 'amerikanizovana' u pogledu prava akcionara, jer će oni dobiti visoke nadoknade", ocenjuje analitičar Robert Halver.
"Folksvagenova" prevara mogla bi da ugrozi i "Porše", koji je u njegovom sastavu, a protiv koga su akcionari pokrenuli postupak u Štutgartu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Folksvagen" će platiti 9 milijardi odštete?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2018

U Nemačkoj je počelo suđenje automobilskom gigantu "Folksvagenu". Investitori traže više od devet milijardi evra nadoknade, zbog skandala u vezi sa emisijom štetnih gasova iz dizel automobila. Skandal je obelodanjen tek kada je na američkom tržištu otkrivena prevara na testovima izduvnih gasova...Suđenja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.