Sudar brodova u Budimpešti, sedam mrtvih! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 30.Maj.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar brodova u Budimpešti, sedam mrtvih! (FOTO, VIDEO)

Najmanje sedam osoba stradalo je u brodolomu na Dunavu kod Budimpešte, a nestalo je 19 osoba. Potragu otežava visok vodostaj. Putnici mahom Južnokorejci. Uhapšen kapetan broda

Do sada, iz reke je izvučeno sedam žrtava, dok je sedam osoba hospitalizovano u tri bolnice u Budimpešti, nakon što se brod pun turista prevrnuo na Dunavu u Budimpešti, prenose mađarski državni mediji. Na brodu su bile 33 osobe, a među njima i dva člana posade mađarske nacionalnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Zvaničnici su saopštili da je malo nade da ima preživelih među nestalima.

Mađarska policija saopštila je večeras da je uhapsila kapetana luksuznog broda koji je učestvovao u nesreći. Kapetan je državljanin Ukrajine star 64 godine, identifikovan kao C. Juri iz Odese.

U saopštenju se navodi da je on uhapšen zbog nemarnog ponašanja u saobraćaju na vodi koje je dovelo do velikog broja žrtava.

Dalju potragu otežavaju visok vodostaj Dunava, vetar i kiša.

Brodovi goreli dva dana! (FOTO)

Mađarski mediji prenose da su putnici broda ”Sirena” mahom bili Južnokorejci, koji su došli u razgledanje Budimpešte. Među nestalima je i najmanje jedno dete, istakli su iz južnokorejske turističke agencije koja je organizovala putovanje.

Izvor: Tanjug

Na mesto tragedije, odmah, stigao je i ambasador te države.

At least 3 people have died and 16 are missing after a tourist boat crashed and sunk in the Danube River in Budapest pic.twitter.com/m5k4l20gdL

— TicToc by Bloomberg (@tictoc) May 30, 2019

Budimpeštanski Index.hu javlja i da je olupina broda pronađena posle jednočasovne potrage.

"Sirena", koja je oglašavana kao brod za zabave i razgledanja bio je registovan za 60 osoba. Potonuo je pošto ga je, s krme, udario veći turistički brod.

Posada broda "Budimpešta" prva je videla sudar i oglasila uzbunu.

Portparol kompanije u čijem je vlasništvu brod rekao je za agenciju MTI da nije bilo prijavljenih tehničkih problema.

"U pitanju je bila rutinska turistička vožnja", rekao je portparol. Istraga je u toku, a portparol je rekao da se jedino zna da je brod velikom brzinom potonuo.

Ubrzo se pojavio i snimak sudara. Naime, video koji je prikazala mađarska policija pokazuje da je turistički brod za razgledanje koji se prevrnuo, a koji je prevozio 33 Južnokorejca, putovao u istom pravcu kao i veći brod s kojim se sudario.

"Oba broda su krenula na sever... i kada su se našli između dva stuba mosta Margarita, iz nekog razloga 'Hableani' se okrenuo i našao ispred broda 'Viking'. Kada je 'Viking' došao u kontakt sa njim, on ga je prevrnuo i za oko sedam sekundi... on je potonuo", rekao je novinarima šef kancelarije za upravljanje katastrofama u Budimpešti Žolt Gabor Palotai.

Stručnjaci koje su konsultovali mađarski mediji tvrde da je olupina broda koju je nosio Dunav predstavljala ozbiljnu opasnost za brodski saobraćaj. Ono što je od ”Sirene” ostalo pronađeno je tokom noći.

Mađarska policija saopštila je danas da otvara krivičnu istragu o brodolomu.

"Otvorena je krivična istraga i policija sprovodi uviđaj na licu mesta", rekao je policijski zvaničnik Adrijan Pal novinarima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.