Sud zamrzao imovinu Mejdofovim sinovima

Izvor: Blic, Tanjug, 02.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zamrzao imovinu Mejdofovim sinovima

Dvojici sinova američkog finansijskog špekulanta Bernarda Mejdofa, kao i rukovodiocima fondova kojima se novac usmeravao u Mejdofovu piramidalnu finansijsku konstrukciju poznatu kao "ponzi šema", zabranjeno je da prodaju svoje kuće i da obavljaju novčane transakcije, naložio je sud.

To je prvi put da sud zamrzava imovinu Mejdofovih sinova, koji su radili za svog oca, kao i ljudima na čelu njegovih hedž fondova, objavio je Rojters. Sudija Vrhovnog suda američke savezne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << države Konektikat, Artur Hiler, doneo je odluku o privremenom zamrzavanju imovine Marka i Endrjua Medofa. Pored toga, zamrzava se i vlasništvo njihove majke, kao i strica, Pitera Mejdofa. Odluka suda će biti na snazi do 13. aprila, a doneta je kao odgovor na tužbu penzionih fondova grada Ferfilda, čiji zvaničnici pokušavaju da nadoknade gubitak miliona dolara iz penzionih fondova, za koji kažu da je posledica Mejdofovih mahinacija.

Mejdofovi sinovi i rukovodioci fondova nisu zvanično optuženi, dok je njihov otac u zatvoru.

Sedamdesetogodišnji Mejdof, nekadašnji predsednik njujorške elektronske berze "Nasdak", završio je prošlog meseca u zatvoru, pošto se u saveznom sudu na Menhetnu izjasnio krivim za najveću investicionu prevaru u istoriji Volstrita, koja je trajala više od 20 godina, a dostigla je vrednost od čak 65 milijardi dolara.

Objavljivanje presude po 11 tačaka optužnice je zakazano za 16. jun, a postoji mogućnost da Mejdof bude osuđen na 150 godina zatvora.

Prethodno je američka vlada najavila da će od finansijskog špekulanta Mejdofa, koji se na saslušanju 12. marta izjasnio krivim za najveću prevaru u istoriji Volstrita, zapleniti kuće, automobile, jahte, hartije od vrednosti, ali i srebrninu i klavir u ukupnoj vrednosti većoj od 100 miliona dolara, objavilo je tužilaštvo.

Na spisku za zaplenu se nalaze stan na Menhetnu, kuće u Palm Biču na Floridi, na njujorškom Long Ajlendu i na jugu Francuske, u ukupnoj vrednosti od 22 miliona dolara, kao i 17 miliona dolara na bankovnim računima i još najmanje 45 miliona, koliko vredi Mejdofov udeo u brokerskoj firmi "COHMAD sekjuritiz", preneo je Rojters.

Na listi imovine koju američko tužilaštvo želi da zapleni od Mejdofa je i kompanija "Jaht bul korporejšn" sa Kajmanskih ostrva, tri jahte vredne više od deset miliona dolara, četiri automobila, srebrnina vredna 65.000 dolara i klavir "Stejnvej" od 39.000 dolara.

Na martovskom suđenju, Mejdofovi advokati su tvrdili da je njegova žena Rut jedini vlasnik apartmana na Menhetnu, 45 miliona dolara u akcijama i 17 miliona u gotovini i da te vrednosti "nisu u vezi" sa prevarom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.