Stoltenberg: Neke članice NATO za vojsku Kosova, a druge da KSB poštuje Briselski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Neke članice NATO za vojsku Kosova, a druge da KSB poštuje Briselski sporazum

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), posle promene njihovog mandata.

Neke članice smatraju da bi one trebalo da budu transformisane u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KSB moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između Beograda i Prištine, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO.

Stoltenberg je ocenio da je Kfor tokom dve decenije značajno doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se "tu ništa ne menja".

Proširenje NATO na Zapadni Balkan je ojačalo alijansu i doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde su se devedesetih godina vodili ratovi i činili zločini, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih sukoba, mada u regionu i dalje postoji mnogo problema.

Stoltenberg je izrazio izuzetno zadovoljstvo što će ministri odbrane NATO na sutrašnjem sastanku po prvi put pozdraviti koleginicu iz Skoplja - ministra odbrane Severne Makedonije Radmilu Šekerinsku.
Pogledaj vesti o: NATO,   Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BLIC U BRISELU "NATO će razmotriti nivo saradnje sa Kosovskim bezbedonosnim snagama"

Izvor: Blic, 12.Feb.2019

NATO će razmotriti nivo saradnje sa Kosovskim bezbedonosnim snagama nakon što su one promenile svoj mandat, rekao je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane članica Severne Alijanse.

Nastavak na Blic...

Stoltenberg: Razmotriti nivo podrške Kosovskih snaga bezbednosti

Izvor: Danas, 12.Feb.2019

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), posle promene njihovog mandata. Članak Stoltenberg: Razmotriti nivo podrške Kosovskih snaga...

Nastavak na Danas...

Stoltenberg: Na sever Kosova KSB samo uz odobrenje

Izvor: RTS, 13.Feb.2019, 12:51

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine regulisano da Kosovske snage bezbednosti ne mogu ulaziti na teritoriju severnog Kosova bez odobrenja Kfora. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.