Izvor: RTS, 21.Jan.2021, 12:01

Šta je Bajden promenio ukazima koje je potpisao prvog dana

Prvog dana na funkciji predsednika SAD, Džozef Bajden je izdao 17 izvršnih naredbi, predsedničkih memoranduma i direktiva agencijama. Devet od 17 ukaza direktno preokreće politike bivšeg predsednika Donalda Trampa.
Predsednik SAD Džo Bajden nekoliko sati nakon inauguracije potpisao je 17 ukaza od kojih više od pola ide u prilog demontiranju političkog nasleđa svog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je potpisao niz izvršnih naredbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << memoranduma i direktiva agencijama, kojima je načinio prve korake ka rešavanju pandemije koronavirusa i poništavanju nekih odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa.
"Počeću tako što ću ispuniti obećanja koja sam dao američkom narodu", rekao je Bajden novinarima u Ovalnom kabinetu Bele kuće dok je potpisivao ukaze.
Potezom olovke Bajden je zaustavio finansiranje izgradnje Trampovog graničnog zida prema Meksiku, ukinuo zabranu putovanja usmerenu uglavnom na muslimanske zemlje i prihvatio progresivnu politiku prema životnoj sredini i raznolikosti koju je Tramp uporno blokirao četiri godine.
Bajden je takođe preokrenuo nekoliko Trampovih pokušaja da se povuče iz međunarodnih sporazuma, započinjući proces ponovnog pridruživanja Pariskom klimatskom sporazumu i zaustavljajući izlazak Sjedinjenih Država iz Svetske zdravstvene organizacije. Na mesto šefa američke delegacije pri SZO postavio je čuvenog stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija.

Osim toga, Bajden je potpisao ukaz o tzv. "Sto dana izazova nošenja maski" u kome traži od Amerikanaca da nose maske i drže distancu, a u saveznim zgradama i ustanovama to je obaveza, dok se države i lokalne vlade podstiču da učine isto.
Bajden traži i da se prekine Trampov pristup pandemiji koji je više puta javno umanjivao posledice koje izaziva virus. Predsednik SAD je takođe imenovao koordinatora za odgovor na kovid koji, između ostalog, treba da nadgleda distribuciju vakcina i medicinskog materijala.
Kalendar rada predsednika SAD Bajden planira da do kraja januara svaki dan proveden u kabinetu posveti nekoj temi. Tako će danas Bajden biti usredsređen na pandemiju koronavirusa, a u petak će se baviti ekonomskim olakšicama – uključujući usmeravanje delovanja agencija na programe zaštitnih mreža i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.
Teme sledeće nedelje biće "Kupujte američko", a izvršna naredba od ponedeljka pojačava zahteve za Vladine kupovine robe i usluga od američkih kompanija. U utorak je tema kapital, zajedno sa naporima da se eliminišu privatni zatvori.
Klima je na programu u sredu zajedno sa izvršnom naredbom o pokretanju regulatornih mera kojom se ponovo uspostavlja predsednikov savet za nauku i tehnologiju i borbu protiv klimatskih promena.
Četvrtak je dan kada će Bajden ukinuti takozvanu "politiku Meksiko Sitija", a baviće se i zdravstvenom zaštitom.
Imigracija je na stolu u petak, kada Bajden planira da potpiše izvršne naloge koji se tiču granica i izbegličke politike i uspostavi radnu grupu za spajanje rastavljenih porodica.
U februaru će se predsednik SAD fokusirati na ono što je u kalendarskom dokumentu identifikovano kao "obnavljanje mesta Amerike u svetu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.