Srpski svetac je pre 74 godine zverski ubijen u Jasenovcu: Njegove reči pred smrt i dan danas odjekuju

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jan.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski svetac je pre 74 godine zverski ubijen u Jasenovcu: Njegove reči pred smrt i dan danas odjekuju

Vukašin Mandrapa je mučenik koga su ubile ustaše u Jasenovcu januara 1943. godine.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1998. godine, Vukašin je, kao ispovednik, unet u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve.

U Jasenovcu je Starca Vukašina, koji nije bio mnogo star, ali je krijući se po šumi sav bio zarastao u već prosedu bradu, januara 1943. godine, pogubio ustaša Žil Friganović. To stradanje je opisao doktor Nedo Zec, jedan od preživelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << logoraša.

Ustaški zlikovac Friganović, videći Vukašina, postarijeg seljaka, kako spokojnog lica i s nekim nedokučivim mirom posmatra strašno klanje svoje pravoslavne sabraće, dovede ga preko reda pred iskopanu jamu.

Tu su od ranog jutra klali i bacali nevine žrtve. Ustaša je bio rešen da Vukašinu razbije taj mir i spokojstvo, zatraži od njega da vikne "Živeo Pavelić".

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Kako Sveti Vukašin nije ništa odgovarao, nego je samo mirno i spokojno ćutao, ubica mu je nožem sekao jedno po jedno uho i nos. Kada mu je mučitelj zapretio da će mu i srce iz grudi izvaditi, ako ne klikne Paveliću, Vukašin je, mirno pogledavši u mučitelja i polako i razgovetno rekao: "Samo ti, sinko, radi svoj posao!"

Ovaj odgovor i zračeći nebeski mir sa već krvlju pokropljenog lica Svetog Novomučenika razbesneo je ubicu, pa mu je u besu iskopao oči, isekao srce, preklao mu grlo od uha do uha i onda ga nogama gurnuo u jamu. Mučitelj ubica je ubrzo poludeo i sve ispričao u logorskoj ambulanti doktoru Nedu Zecu, koji je ovo kasnije i zapisao.

Svetog mučenika Vukašina vernici poštuju kao novomučenika. Njegova freska je naslikana u Manastiru Svetog Arhanđela Gavrila u Zemunu i takođe u skitu Jovan Do kod Ostroga.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.