Srbi u Austriji: Folklor spaja Čikago i Beč

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2017, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Austriji: Folklor spaja Čikago i Beč

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" organizovalo je već tradicionalni seminar za umetničke rukovodioce, koji svake godine privlači učesnike iz čitave Evrope, a ove godine su stigli i zemljaci iz SAD.

Osmi put zaredom u prostorijama kluba održan je trodnevni seminar, koji je okupio rekordan broj učesnika - čak 90. Među njima se našlo i četvoro predstavnika KUD-a Biseri iz Čikaga - Jovana i Jovan Kangrga, Milica Popović i Tamara Marmat.

Ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predavači su bili mr Gordana Roganović, koja je govorila i predstavila narodne igre Visoka i koreograf Ljubomir Vujčin, koji je imao predavanje o narodnim igrama iz Pčinja. Korepetitor seminara bio je Milenko Martić.

Tokom tri dana oni su veoma vredno radili, kako bi svoje znanje preneli na mlade koji će u svojim sredinama primeniti naučeno.

- Veoma smo zadovoljni rekordnim odzivom. Do sada nikada nismo imali toliko učesnika, a posebno nam je drago što ih sve više dolazi "preko bare" - kaže za "Vesti" Saša Božinović, potpredsednik kuba domaćina.

Prema njegovim rečima, seminari su veoma važni za naša društva u rasejanju jer učesnici iz prve ruke mogu da dobiju prave informacije o igrama iz otadžbine.

- Nastojaćemo, takođe, da svaki naredni seminar kvalitativno podižemo na još viši nivo jer nas ovakva posećenost na to obavezuje - dodao je on.

"Stevan Mokranjac", višestruki evropski prvak u folkloru, pored odlične organizacije seminara, potrudio se i da druženje posle protekne u izuzetno lepoj atmosferi. Tako su organizovane zajedničke večere sa muzikom.

Seminar je, kao i svake godine, završen dodelom sertifikata o pohađanju i konstatacijom da će se svi ponovo okupiti na istom mestu za godinu dana, kako bi dalje proširili svoje znanje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.