Spor oko biste kraljice Nefertiti

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor oko biste kraljice Nefertiti

Kairo, Berlin -- Egipatska kraljica Nefertiti i posle 3.400 godina u stanju da zavadi - ovog puta nemačke i egipatske muzeje.

Bista kraljice Nefertiti nalazi se u Nemačkoj od 1912. godine, kada ju je u pustinji iskopao arheolog Ludvig Borhard. Iz Egipta je prokrijumčarena i od tada je centralni deo izložbe u berlinskom Egipatskom muzeju. Egipat hoće da pozajmi bistu za otvaranje Velikog egipatskog muzeja 2012. pored piramida u Gizi, ali iz Berlina odgovaraju da je to nemoguće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Naše egipatske kolege veoma dobro znaju da Nefertiti neće napustiti Berlin iz dva razloga: prvo, iz konzervacijskih razloga. Nefertiti je vrlo osetljive strukture, sloj cementa pokriva krečnjak. Između ta dva materijala su pukotine. Drugi razlog je bezbednost. Trenutna politička situacija ne dozvoljava da takvo umetničko delo putuje. I zato što Nefertiti izaziva i stvara emocije koje ne mogu da se kontrolišu kada se predstavi većoj gomili", kaže Ditrih Vildung, upravnik Egipatskog muzeja u Berlinu.

Egipat je naročito u prvoj polovini prošlog veka izgubio mnoštvo arheoloških nalaza. Sada sve češće želi da se to vrati tamo gde i pripada - Egiptu.

"Ako se Berlin ne složi da nam pozajmi statutu, borićemo se da je zauvek vratimo ovamo. Ona je deo egipatskog nasleđa. Napustila je Egipat i imamo dokumenta koja pokazuju da je statua Nefertiti napustila Egipat ilegalno pa ćemo tražiti da se zauvek vrati u Egipat", upozorava Zahi Havas, upravnik Antikviteta u Egiptu.

Neferiti je bila žena kontroverznog egipatskog faraona Amenhotepa IV, koji je ukinuo politeističku religiju u Egiptu i proglasio obožavanje jednog boga, boga sunca Atona. Monoteizam je ukinut njegovom smrću, a lepa kraljica Nefertiti ušla je u mnoge legende.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.