Spektakularan snimak: U BiH preko noći nestalo jezero dugo 30 kilometara

Izvor: Press, 01.Feb.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularan snimak: U BiH preko noći nestalo jezero dugo 30 kilometara

Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih zemalja po količini i čistoći vode, a veliki deo tih voda su veštačka jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima
Jablaničko jezero u BiH, jedno je od brojnih veštačkih jezera u zemlji, nastalih hidroakumulacijom na reci Neretvi. Prostire se od Jablanice do Konjica u severno-istočnom, i od Jablanice ka opštini Prozor-Rama u severo-zapadnom pravcu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440ha, a zapreminu oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Usled slabijih padavina i dotoka vode, međutim, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.