Spasioci došli do zarobljenih rudara, uskoro izvlačenje

Izvor: Politika, 09.Okt.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasioci došli do zarobljenih rudara, uskoro izvlačenje

Čileanski spasilački timovi doprli su danas specijalnim bušilicama do mesta u rudniku u kojem su od 5. avgusta zatrpana 33 rudara, i njihovo izvlačenje bi moglo da počne za nekoliko dana, prenose svetski mediji.

Zvaničnici u Čileu navode da je bušilica došla do dubine od oko 625 metara, odnosno krova tunela u rudniku ispod kojeg su zatrpani rudari, ali da je sada potrebno osigurati prolaz za spasilačku kapsulu.

Nakon uspešno izvedene akcije probijanja usledilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veliko slavlje na površini rudnika, gde su se okupile porodice zatrpanih rudara sa čilenaskim zastavama.

Potrebno je nekoliko dana da se osigura prolaz za izvlačenje rudara koji su zatrpani u rudniku već 65 dana.

Kada posao obezbeđenja prolaza bude gotov, prvi će se u rudnik spustiti lekari i psiholozi, kako bi ukazali pomoć rudarima.

Kod nekih od zatrpanih rudara poslednjih nekoliko dana počeli su da se javljaju znaci depresije i aneksioznosti, zbog čega je tim psihologa u stalnom kontaktu sa njima telefonom.

Rudari dobijaju hranu, vodu i druge potrepštine kroz mali tunel koji predstavlja jedinu vezu sa spoljnim svetom. Takođe imaju i mobilne telefone preko kojih kontaktiraju sa svojom rodbinom, lekarima i spasiocima.

Kako je planirano, akcija spasavanja biće sprovedena tako što će rudari biti podeljeni najverovatnije u tri grupe, koje će biti izvučene jedna po jedna.

U prvoj grupi biće najsnažniji, kako bi mogli da se suoče sa eventulnim problemima prilikom podizanja na površinu. U drugoj grupi biće najslabiji, a u poslednjoj najdeblji rudari.

Beta

objavljeno: 09/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.