Somalski islamisti zabranili rukovanje muškaraca i žena

Izvor: Blic, 08.Jan.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalski islamisti zabranili rukovanje muškaraca i žena

MOGADIŠU - Islamski ekstremisti na jugu Somalije, koji kontrolišu delove te zemlje, zabranili su ženama i muškarcima koji nisu u nekoj vezi da se rukuju, razgovaraju i hodaju zajedno, rekli su danas lokalni stanovnici.

Oni koji prekrše pravilo mogu biti uhapšeni, išibani, pa čak i pogubljeni, prenosi agencija AP.

Pobunjenička organizacija Al Šabab je na teritorijama pod svojom kontrolom već zabranila ženama da rade u javnosti, čime su se mnoge majke našle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pred užasavajućim izborom: da rizikuju pogubljenje samo zato što su prodavale čaj ili povrće na pijaci, ili da ostanu bezbedne kod kuće gledajući svoju decu kako gladuju.

Veruje se da Al Šabab ne uživa podršku stanovništva zbog surovih kazni i oštrih ograničenja koja nameće, a i zato što često otima decu da bi od njih napravio svoje borce.

"Odvratnog li pravila. Osećam se kao da sam uhapšen. Počeo sam da ignorišem pozdrave žena koje poznajem samo da bih izbegao kažnjavanje", rekao je jedan stanovnik grada Džougar na jugu Somalije.

Naređenje pobunjeničkih vlasti takođe se sprovodi u gradu Elaša.

"Naoružani ekstremisti ulaze u autobuse, tragajući za nepropisno obučenim ženama, ili za ženama koje putuju bez muške pratnje", rekla je jedna studentkinja u Elaši, koja kaže da je svojevremeno prebijena zato što je nosila somalsku narodnu nošnju umesto duge, bezlične odore koja je pobunjenicima po ukusu.

Organizacija Al Šabab, koja ima veze s Al Kaidom, kontroliše veći deo južne i centralne Somalije, i nastoji da zbaci slabašnu vladu, koja uživa podršku Ujedinjenih nacija.

Posle 20 godina građanskog rata, centralna vlada je preslaba, korumpirana i podeljena da bi suzbila ekstremiste. Vladu štiti oko 8.000 teško naoružanih vojnika iz zemalja Afričke unije, ali oni nisu u stanju da zaštite stanovništvo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamisti Somalije: Smrtna kazna za rukovanje

Izvor: Mondo, 08.Jan.2011

Islamski ekstremisti na jugu Somalije, koji kontrolišu delove te zemlje, zabranili su ženama i muškarcima koji nisu u nekoj vezi da se rukuju, razgovaraju i hodaju zajedno.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.