Sneg paralisao Evropu: Na udaru Nemačka i Austrija

Izvor: Mondo, 11.Jan.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg paralisao Evropu: Na udaru Nemačka i Austrija

Obimne snežne padavine izazvale su haos u delovima Nemačke, Austrije i Švedske, gde su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Najviše snega palo je u Bavarskoj, gde su neka sela odsečena od sveta.

Crveni krst pomogao je vozačima blokiranim na autoputu u Bavarskoj, a jedan devetogodišnji dečak poginuo je kada je na njega palo drvo nedaleko od Minhena.

Prednji deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jednog hotela u Švajcarskoj je oštećen u lavini, a snežna oluja blokirala je puteve u Švedskoj i Norveškoj.

Sutra i do minus 12, a evo kada će malo otopliti

Austrijski spasioci morali su da se bore sa snegom dubine dva metra kako bi došli do zatrpanog skijaša, Poljaka starog 41 godinu koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmban.

U proteklih sedam dana poginulo je sedam ljudi, a dvojica planinara vode se kao nestali od 5. januara.



Izvor: YouTube/Daily Mail

"Ovolika količina snega na visini iznad 800 metara nadmorske visine dešava se na svakih 30 ili 100 godina", rekao je Aleksandar Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Vojni helikopteri evakuisali su danas grupu nemačkih srednjoškolaca koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro nedelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snega u zemlji.

Foto: Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Pogledajte još fotografija:

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gde su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snega koji je pao u velikom delu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snega bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snega i čak više na nekim mestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SNEG PARALISAO EVROPU Delovi Austrije, Nemačke i Švedske potpuno odsečeni od sveta, IMA ŽRTAVA (VIDEO)

Izvor: Blic, 11.Jan.2019

Obimne snežne padavine izazvale su haos u delovima Nemačke i Švedske, gde su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.