Smanjuje se intenzitet erupcije vulkana na Islandu

Izvor: Blic, 18.Apr.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuje se intenzitet erupcije vulkana na Islandu

Intenzitet erupcije vuklana ispod islandskog glečera Ejafjalajokul, usled koje je došlo do širenja ogromnog oblaka vuklanskog pepela, zbog koga je obustavljen aviosaobraćaj iznad većeg dela Evrope, počeo je da se smanjuje, saopštila je vlada Islanda.

"Vulkan se smiruje i očekujemo da će uskoro doći do promene intenziteta erupcije", izjavila je islandska geofizičarka Sigrun Hrejnsdotir, koja je istovremeno upozorila i na mogućnost novih eksplozija vulkana, prenose agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Erupcija islandskog vulkana, ponovo je počela u sredu, posle skoro 200 godina mirovanja.

Island, ostrvska zemlja sa oko 320.000 stanovnika, nalazi se na vulkanskom području u severnom Atlantiku. Vulkanske erupcije često su izazvane seizmičkim aktivnostima kada dođe do pomeranja Zemljine ploče i kada magma iz duboke unutrašnjosti krene ka površini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.