Izvor: Blic, 12.Avg.2016, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavonci u panici, stižu im pozivi za MOBILIZACIJU

Tridesetogodišnji Županjac ostao je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je pre nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane, Odseka za poslove obrane regiona Vukovar, da se javi u Kancelariju državne uprave "radi saopštavanja ratnog rasporeda u jedinici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), prenosi danas hrvatski Glas Slavonije.

Kako navodi ovaj portal, u pozivu se napominje da neodazivanje za sobom povlači odgovornost prema odredbama Zakona o obrani - odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 kuna kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tela u vreme i na mestu koji su naznačeni u pojedinačnom, odnosno opštem "pozivu za učešće u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći, odnosno ustupanje materijalnog sredstva".

- Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo prijatno pročitati tu formulaciju. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opseda s pričom da spakujemo kofere, uzmemo decu pod ruku i krenemo za Nemačku, jer ko zna što se to kod nas sprema - požalio se.

U Kancelarliji za odnose s javnošću MORH-a pojasnili su poralu Glas Slavonije da je reč o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka rezervista, odnosno vojnih obveznika koja se provodi skladno odredbama Zakona o obrani.

Portal piše da će se aktivnost ažuriranja podataka sprovoditi u Đakovu, Valpovu, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.

U MORH-u napominju da se s tim krenulo krajem 2014. godine, a tokom narednih deset godina planirano je s nastavkom tog procesa te ustrojavanjem dvanaest jedinica rezervista koji će obuhvatiti 20.000 rezevista.

Aktivnosti ustrojavanja obuhvataju smotriranje rezervista, ažuriranje podataka u vojnoj evidenciji područnih odseka za poslove obrane, saopštavanje rasporeda u jedinici rezervista (ratnog rasporeda), obuka ključnog osoblja...

Prva smotriranja, a zatim i postrojavanja rezervnog sastava sprovedena su u Osijeku, a nakon toga i u Dubrovniku, navodi portal.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šta to spremaju: Hrvati organizuju rezervni vojni sastav Oružanih snaga

Izvor: Vesti-online.com, 12.Avg.2016

Tridesettrogodišnji stanovnik Županje, jugoistočna Slavonija na granici sa BiH, bio je zatečen i neprijatno iznenađen kada mu je pre nekoliko dana stigao poziv iz Ministarstva obrane. Njega su, naime, iz Područnog odseka za poslove odbrane Vukovar, pozvali da se javi u Kancelariju državne uprave...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.