Vulin: MUP završio istragu o prisluškivanju, na potezu tužilaštvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 11:21

Vulin: MUP završio istragu o prisluškivanju, na potezu tužilaštvo

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal sprovelo istragu o prisluškivanju predsednika Republike Aleksandra Vučića, te da je sve dalje sada na tom tužilaštvu.

Vulin smatra da su u toj istrazi činjenice o prisluškivanju predsednika učinjene nesumnjivim.

"Sve dalje je na nadležnom tužilaštvu, kvalifikacija dela, brzina daljih radnji i to je nešto što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će u narednom periodu raditi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ja imam veliko poštovanje i poverenje u tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića da će na najbolji način tumačiti činjenice koje smo mu dostavili", rekao je ministar u Skupštini Srbije.

Javnost će, kako je dodao, biti informisana o svakom koraku u skladu sa zakonom.

"Kao ministar unutrašnjih poslova i neko ko je formirao radnu grupu koja se bavila istragom u slučaju prisluškivanja predsednika, mogu da kažem da se takva zloupotreba sistema nikada više ne sme ponoviti, ne samo kada je u pitanju predsednik Vučić i njegova porodica, već bilo koji građanin naše zemlje. Naš zadatak je da sačuvamo sistem od zloupotreba i ljudi koji takve zloupotrebe mogu da čine", istakao je ministar.

Ukazao je da će istraga pokazati motive prisluškivanja i da će to ceniti nadležni pravosudni organi, ali da on smatra da je predsednik prisluškivan iz političkih razloga.

"Predsednik Aleksandar Vučić se bavi politikom, on nije biznismen, ne bavi se nikakvim parama, ne komunicira na bilo koji način sa ljudima sa kojima ne bi trebalo. Kada njega slušate vi ga slušate samo iz političkih razloga, ne može biti ništa drugo", napomenuo je Vulin.

Kada prisluškujete članove porodice predsednika, kako je rekao, to možete da radite isključivo iz najnižih pobuda, samo zato što vam smeta politička stabilnost zemlje koju je Aleksandar Vučić izborio.

"On je osetljiv na svoju porodicu kao svako od nas i naravno da ga to najviše pogađa i boli. Kada to počnete da dirate vi znate zašto to radite. Rano je da govorim o motivima, ali ne mogu da zamislim motiv koji nije veoma zlonameran prema Aleksandru Vučiću i Srbiji", kazao je ministar.

Ponovio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo ono što je u skladu sa zakonom trebalo da uradi, predalo je sve relevantne činjenice Tužilaštvu za organizovani kriminal i očekuje dalji stav nadležnog tužilaštva.

"Nikada se ovo više ne sme ponoviti nikome. Srbija je ozbiljna, uređena zemlja, u kojoj se poštuje zakon i zato i kada se dese ovakve stvari ono što je dobro, jeste što se to dozna, prepozna i što niko neće ostati bez odgovarajuće kazne za svoje ponašanje", poručio je ministar Vulin.

Skupštinski odbor: MUP da dostavi izveštaj o prisluškivanju predsednika

Odbor za odbranu i unutrašnje poslove Skupstine Srbije usvojio je danas predlog članova tog odbora da MUP u što hitnijem roku dostavi izveštaj o prisluškivanju predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Poslanik Srpske napredne stranke Uglješa Mrdić rekao je na sednici da članovi odbora ne treba da se o prisluškivanju predsednika informišu iz medija i zatražio je od MUP-a da dostavi sve relevatne informacije o tome.

Mrdić je kazao da bi mogao da se formira Anketni odbor ili Komisija koja bi, kako kaže, utvrdila ko je prisluškivao predsednika, njegovu porodicu i saradnike, po čijem nalogu, ko je sve umešan, ko je dostavio predsedniku informacije o prisluškivanju, ko je bio u toku, a nije ništa preduzeo i slično.

On je napomenuo da je prisluškivanjem predsednika Republike ugrožena i bezbednost Srbije.

Poslanik Srpske napredne stranke Srbislav Filipović podržao je inicijativu stranačkog kolege Mrdića i istakao da je tema od izuzetnog interesa za javnost.

“Prisluškivanje je napad na instituciju predsednika, a samim tim i na državu. Interes građana je da znaju ko su nalogodavci i ko je podsticao prisluškivanje”, rekao je Filipović i dodao da su članovi tog odbora svakako u obavezi da čuvaju tajnost podataka.

Predsednik Odbora Aleksandar Marković rekao je da je saglasan da postoji potreba da se u što kraćem roku clcanovi odbora upoznaju sa svim relevatnim informacijama i da treba uputiti inicijativu za organizaciju sastanka na kojem bi MUP podneo izveštaj uzimajući u obzir i da postoje u sudski postupci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupštinski Odbor traži od MUP izveštaj o navodima o prisluškivanju Vučića

Izvor: N1 televizija, 26.Jan.2021

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da im "u što hitnijem roku" dostavi izveštaj o navodima o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.