Škole zatvorene zbog zagađenja vazduha

Izvor: B92, 15.Dec.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole zatvorene zbog zagađenja vazduha

Teheran -- Iranske vlasti naredile su u nedelju zatvaranje škola u Teheranu i više gradova u zemlji zbog zagadjenja vazduha koje je dostiglo nove opasne nivoe.

U Teheranu gust sivi dim obavija grad već nekoliko dana i potpuno je sakrio planine Alborz iznad iranske prestonice.

U subotu je oblak od zagađenja bio vidljiv na više od 20 kilometara severno od grada, prenosi dopisnik Frans presa.

Guverner provincije Teherana Mohamed Taghizadeh doneo je odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se zatvore škole u glavnom gradu pošto je zagađenje vazduha dostiglo štetne nivoe za osetljive ljude, prenela je iranska agencija Irna.

"Sve škole u provinciji zatvorene su danas, izuzev u dva kantona i mogu da ostanu zatvorene i sutra", rekao je guverner.

Vlasti pozivaju starije, decu i osobe sa disajnim teškoćama da ostanu kod kuće. Takođe se ne proporučuju sportske aktivnosti.

Agencija Irna javlja da su škole danas zatvorene u provinciji Alborz, koja se graniči sa Teheranom, kao i u gradovima Kom i Irak, u centru Irana.

Škole u Teheranu već su bile zatvorene nekoliko dana u novembru zbog zagađenja vazduha.

Prema merenjima gradskih vlasti koncentracija sitnih čestica (PM2,5) dostigla je 145 mikrograma po kubnom metru u proseku poslednja 24 časa, a prešla je 165 mikrograma u nekim kvartovima Teherana.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje stopu manju od 25 mikrograma po kubnom metru prosečno u 24 časa.

U nastojanju da smanje zagađenje vlasti su uvele restrikcije za automobile u glavnom gradu od 8,5 miliona stanovnika. Vožnja kamiona zabranjena je u celoj provinciji.

Svake godine između novembra i februara zagađenje vazduha dostiže vrhunac u Teheranu, koji se nalazi na visini od 1.400 do 1.800 metara, zbog fenomena nazvanog termička inverzija, hladan vazduh na visini sprečava topao i zagađen vazduh da ode.

Glavni uzrok zagađenja su teška vozila, motocikli, rafinerije i termocentrale, prema izveštaju koji je 2018. objavila Svetska banka.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u iranskoj štampi, 30.000 ljudi umre u Iranu svake godine zbog zagađenja vazduha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.