Singapur je dobio prvu ženu predsednicu, a narod je POBESNEO

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Singapur je dobio prvu ženu predsednicu, a narod je POBESNEO

Halima Jakob je postala prva žena predsednik Singapura, ali umesto da to bude proslavljeno kao uspeh u borbi za ravnopravnost polova, njeno proglašenje za predsednika je žestoko kritikovano.

Razlog tome je taj da je ona izabrana bez izbora, odnosno da su vlasti zaključili da njeni rivali nisu ispunili kriterijume i tako nisu ni postali kandidati za predsednika ovog grada-države.

Halima Jakob je bivša predstavnica muslimanske malajske manjine u parlamentu Singapura.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ovo nije prvi put da vlada države, koja je pod strogom kontrolom jedne iste partije već decenijama, diskvalifikuje predsedničke kandidate i tako izbore učini suvišnim.

Ipak, ovog puta su građani posebno ljuti, jer je prvi put predsedničko mesto praktično rezervisano za određenu etničku grupu - u ovom slučaju malajsku zajednicu. Vlada je odlučila da dozvoli samo kandidatima iz malajske zajednice da se kandiduju za predsednika u navodnom pokušaju da "uvedu harmoniju" u grad-državu u kojem dominira kinesko stanovništvo.

Socijalne mreže su pune kritika na račun Halime (63) kada je formalno proglašena izabranim predsednikom.

- Izabrana bez izbora, kakva šala - jedan je od postova na Fejsbuku.

Halima Jakob je poslanica vladajuće stranke Partija narodne akcije bila dve decenije pre nego što se kandidovala za predsednika.

- Ja sam predsednik svih. Iako nije bilo izbora, moja posvećenost da vam služim je ostala ista - rekla je ona.

Singapurski predsednik ima ograničenu moć, može da zabrani biranje nekih viših zvaničnika, ali su retko kada zabeležena veća neslaganja vlade i zvaničnog šefa države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.