Šidlo: Poljska ima pravo da traži odštetu od Nemačke na ime Drugog svetskog rata

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šidlo: Poljska ima pravo da traži odštetu od Nemačke na ime Drugog svetskog rata

Poljski premijer Beata Šidlo izjavila je da je ubeđena da njena zemlja ima pravo da zahteva odštetu od Nemačke zbog dešavanja u Drugom svetskom ratu, preneli su lokalni mediji.

Ona je rekla da se još razmatra o zahtevu u vezi sa odštetom i da će Vlada Poljske odluku zvanično objaviti čim ona bude donesena.

"Spremni smo za takvu proceduru. Po mom mišljenju, Poljska ima pravo na odštetu i ima pravo da je traži", izjavila je Šidlo.

Vlada u Poljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspravlja validnost rezolucije iz 1953. godine, u kojima Varšava iznosi optužbe protiv Nemačke, a koja je pisana po naređenju Sovjetskog Saveza, prenosi AFP.

Šidlo je izjavila da Varšava predlaže dijalog sa Berlinom na temu obeštećenja za dešavanja u Drugom svetskom ratu.

U periodu između 1939. i 1945. godine stradalo je oko šest miliona Poljaka, od kojih je oko tri miliona njih bilo jevrejskog porijekla, a Varšava je bila bukvalno sravnjena sa zemljom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nemačka izričita: Odbačen zahtev Poljske za razgovore o reparaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2017

Smatra da je to pitanje rešeno..Nemačka je danas odbacila pretnju Poljske da će tražiti nove pregovore o reparaciji od Berlina za Drugi svetski rat, navodeći da je to pitanje već rešeno 1953...- Poljska je donela obavezujuću odluku u avgustu 1953. o tome da odustane od zahteva za dalje ratne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.