Severna Koreja poručila predsedniku Južne da umukne pošto je ponudio pomoć

Izvor: VOA, 19.Avg.2022, 15:06

Severna Koreja poručila predsedniku Južne da "umukne" pošto je ponudio pomoć

Kim Jo Džong, moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, rekla je u petak da predsednik Južne Koreje treba da "umukne" pošto je ponovio da je njegova zemlja spremna da pruži ekonomsku pomoć u zamenu za nuklearno razoružavanje. Njeni komentari su prvi direktni komentar nekog severnokorejskog zvaničnika na ono što je južnokorejski predsednik Jun Suk-Ieol nazvao "hrabrim" planom koji je prvi put predložen u maju i o kojem je ponovo govorio u sredu na konferenciji za novinare povodom svojih prvih 100 dana na funkciji. "Bilo bi povoljnije za njegov imidž da umukne, nego da priča gluposti, jer nije imao ništa bolje da kaže", rekla je Kim Jo Džong u saopštenju koju je objavila državna novinska agencija KCNA, nazivajući Juna "zaista jednostavnim i još detinjastim", jer "misli da bi mogao da menja ekonomsku saradnju za čast Severa i nuklearno oružje". "Niko ne menja svoju sudbinu za kukuruzni kolač", dodala je ona. Ministar za ujedinjenje Južne Koreje, koji se bavi odnosima sa Severom, nazvao je komentare Kimove "velikim nepoštovanjem" i "nepristojnim". Iako je Jun rekao da je voljan da pruži postepenu ekonomsku pomoć Severnoj Koreji ako ona okonča razvoj nuklearnog oružja i počne denuklearizaciju, takođe je insistirao na povećanju vojnog odvraćanja Južne Koreje od Severne Koreje. Južna Koreja je nastavila dugo suspendovane zajedničke vežbe sa Sjedinjenim Državama, uključujući velike terenske vežbe koje treba da počnu sledeće nedelje. U sredu je portparol američkog Stejt departmenta rekao da Vašington podržava Junovu politiku, ali je Kim rekao da zajedničke vežbe pokazuju da je pričanje saveznika o diplomatiji neiskreno. "Jasno stavljamo do znanja da nećemo sedeti licem u lice s njim", rekla je ona o Junu. Kim Jo Džong je poslednjih godina postala glasni kritičar Južne Koreje, koju neki stručnjaci vide kao "lošeg policajca" u odnosu na prigušenije izjave njenog brata. Izjava od petka je njen najteži lični napad na Juna do sada, ali je ovog meseca takođe objavila tiradu sa vulgarnim psovkama u kojoj je okrivila Jug za izbijanje kovida 19 na severu i zapretila "smrtonosnom odmazdom" ako dođe do novih pojava. Stručnjaci kažu da je najnoviji ekonomski plan Juga sličan predlozima prethodnih lidera, uključujući i one tokom samita između tadašnjeg predsednika SAD  Donalda Trampa i Kim Džong Una. "Junova inicijativa dodaje se na dugačku listu neuspelih ponuda koje uključuju obećanja Južne Koreje da će obezbediti ekonomsku korist Severnoj Koreji... To su bile iste pretpostavke koje su stajale iza niza neuspešnih napora da se ubrzaju pregovori o denuklearizaciji", rekao je Skot Snajder, viši saradnik istraživačkog centra "Savet za spoljne odnose", u objavi na blogu u četvrtak. Severna Koreja je u sredu probno ispalila dve krstareće rakete u more, prvi takav test u dva meseca. To se dogodilo pošto je zemlja prošle nedelje proglasila pobedu nad kovidom 19.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Pale" teške reči – oštar odgovor: "Začepi usta"

Izvor: B92, 19.Avg.2022

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una odbacila je sporazum o razoružanju za pomoć koji je ponudio predsednik Južne Koreje...Nazvala ga je "glupim" planom odbacivši ideju o angažovanju sa Seulom...Kim Jo Džong je rekla južnokorejskom predsedniku Jun Suk-jul u da "prestane da sanja uzaludno",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.