Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018, 08:12

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" - braća Manojlović

Serijal RTV Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije - braća Manojlović

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" nastavljamo pričom o braći Manojlović. Velike Narodne Skupštine u Novom Sadu 1918. ne bi bilo bez srpskih narodnih odbora i njihovih predstavnika. A tih odbora ne bi bilo bez inicijatora njihovih osnivanja – Jovana i Vladislava Manojlovića. Braća iz poznate porodice, doktori prava, borci za bolji položaj srpskog naroda u Austro-ugarskoj. I značajni u organizovanju slovenskog življa i prisajedinjenja vojvođanskih krajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji.

Jovan je bio domaćin prvog takvog sastanka, održanog u Subotici u prisustvu Jaše Tomića, Vladislav je sličan održao u Somboru, nakon čega su osnovani narodni odbori širom Vojvodine i potonja Velika narodna skupština u Novome Sadu, čiji su poslanici bili braća Manojlović.

"Pošto su oni i pre osnivanja narodnih odbora bili u vezi sa viđenijim Srbima sa teritorije cele Vojvodine, zastupali su iste ideje, boreći se za prava srpskog stanovništva u ondašnjoj Ugarskoj, još kao poslanici u Ugarskom saboru u Budimpešti, gde je bio Jovan Manojlović u jednom mandatu i poslanik Sabora. Tako su to nastavili i kasnije. Zbog toga su oni i najznačajniji, da kažemo, u ovim trenucima, prilikom baš formiranja ovih narodnih odbora i prilikom preuzimanja nove vlasti, organizaciju nove vlasti u Subotici", ocenjuje istoričarka Tatjana Segedinčev.

I pre i posle rata oba su imala značajnu društvenu i političku ulogu, kako kroz pravnu praksu, tako i kroz Srpsku pravoslavnu opštinu, Srpsku štedionicu, kao i kroz i druge društvene organizacije. U novoj državi Vladislav je živeo još 20 godina, dok je Jovan dočekao i Drugi svetski rat i sve što je s njim nosio život, radeći gotovo do smrti hiljadu devetsto pedeset i šeste godine. Jovan nije imao potomstvo, dok su deca Vladislava preživela tragične sudbine, tako da potomaka nemaju, a sahranjeni su danas zapuštenoj u porodičnoj kripti na pravoslavnom groblju u Dudovoj Šumi.

Sve do kraja svog života Jovan Manojlović se svakodnevno šetao pločnicima subotičkog Korzoa, gde su ga sugrađani mogli sresti i sa njim porazgovarati. A sećanje na njega i njegovog brata Vladislava u ovom momentu u Subotici jedino čuva "Manojlović palata", njihova porodična kuća, koja je nakon njihove smrti pripala Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Usledila je, naravno, nacionalizacija, a restitucijom je ova zgrada vraćena u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Ona je jedan deo nje ustupila na korišćenje bunjevačkoj matici tako da Manojlović palata zapravo predstavlja personifikaciju tih srpsko-bunjevačkih odnosa s početka dvadesetog veka i danas. Međutim, osim Manojlović palate, u ovom momentu u Subotici, ništa više ne čuva sećanje na Jovana, Vladislava, niti na celu porodicu Manojlović, koja je bila veoma uticajna na prelazu vekova u Subotici.

"Porodica Manojlović apsolutno zaslužuje veće poštovanje, a taj fenomen da smo ih zaboravili, kao i mnoge druge subotičke velikane, dobrotvore srpskog naroda ja pripisujem decenijama nekih drugih vrednosti koje su potpuno suprotne od onoga što su oni zastupali, onoga za čega su oni bili vezani i što su oni promovisali. Tako da ono što je prirodno da se danas dešava, da kažem, da se vraćamo tim nekim vrednostima koje su oni poštovali, kao što su duhovnost, kao što je privrženost svojoj crkvi i nekim tradicionalnim vrednostima i istoriji, onda polako počinjemo da otkrivamo i njih koji su zaista bili ljudi koji pokreću pozitivne promene, koji u isto vreme neguju svoju tradiciju i svoju kulturu iz prošlih vremena, a obrađuju se na najmodernijim univerzitetima tog vremena, učestvuju u svim novim tehnologijama, prvi pribavljaju automobile, bave se nekim stvarima koje su apsolutno moderne za to doba. I to je nešto što ih čini savremenim i svevremenim", naglašava Sava Stambolić iz Društva za zavičajnu istoriju i kulturu "Stara Subotica".

Članovi Društva za zavičajnu istoriju i kulturu "Stara Subotica" predložili su da sadašnja ulica Đure Đakovića ponese ime Jovana Manojlovića. Na gradskim vlastima je da donesu odluku, hoće li će put koji prolazi pored rodne kuće Manojlovića poneti ime po jednoj od najistaknutijih ličnosti s prelaza vekova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.