Senator Kenedi boluje od tumora na mozgu

Izvor: Blic, 20.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senator Kenedi boluje od tumora na mozgu

Američki demokratski senator Edvard Kenedi (76) ima tumor na mozgu, saopštio je danas konzilijum lekara Opšte bolnice u Masačusetsu, prenosi agencija AP.



Lekari su saopštili da su na osnovu urađenih testova utvrdili da senator Kenedi boluje od tumora na mozgu. Prvi rezultati testova pokazuju da se maligni tumor nalazi na levoj strani mozga. Konačna dijagnoza biće, kako najavljuju lekari, uspostavljena tek nakon dodatnih ispitivanja.

"Stanje senatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kenedija je sada stabilno. On više nema jake bolove, ni iznenadne napade, a većinu vremena provodi šetajući", izjavio je dr Li Švam koji predvodi lekarski tim sa Odeljenja neurologije Opšte bolnice u Masačusetsu.

Ipak, prema rečima dr Leri Ronana, senator Kenedi će ostati u bolnici sve dok se ne ustanovi konačna dijagnoza njegovog zdravstvenog stanja.

"Iako je pun energije i vedrog duha, senator će ostati u bolnici još nekoliko dana", potvrdio je agenciji AP dr Ronan.

Senator Kenedi primljen je u subotu, nakon iznenadnog napada, u bolnicu na poluostrvu Kejp Kod, a potom prebačen u Boston, u državi Masačusets.

On je prošlog oktobra u Bostonu imao operaciju prilikom koje mu je otklonjen ugrušak koji je delimično blokirao karotidnu arteriju.

"Blokada je otkrivena tokom rutinskog pregleda njegove kičme i leđa", rekli su doktori i dodali da zapušenje karotidne arterije može da izazove moždani udar i smrt.

Kenedi pati od problema sa leđima od 1964. kada je preživeo avionsku nesreću, u kojoj su poginuli pilot i jedan od njegovih saradnika, a on je prošao sa povredom leđa, naprsnućem pluća, slomljenim rebrima i unutrašnjim krvarenjem.

Mlađi brat ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija, 1963, i predsedničkog kandidata Roberta Kenedija, 1968, jedan je od vodećih liberala u SAD i član Senata od 1962. godine. Trenutno je predsednik senatskog Odbora za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije.

Senator Kenedi aktivno podržava kolegu iz Ilinoisa Baraka Obamu u njegovoj kampanji za nominaciju za demokratskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima.

Ove godine je doprineo povećanju iznosa minimalnog nacionalnog dohotka, a radio je sa republikancima na uvođenju širih imigracionih reformi, koje nisu prošle u Senatu, jer nisu dobile podršku konzervativnih republikanaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.