Senat blokirao Trampovu prodaju oružja Saudijcima

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat blokirao Trampovu prodaju oružja Saudijcima

Američki Senat izglasao je dve rezolucije kojima blokira plan predsednika Donalda Trampa o dovršenju prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i drugim zemljama, javlja "Rojters".
Za prvu od rezolucija koje su vezane za Trampov prošlomesečni pokušaj zaobilaženja odluka Kongresa i okončanja prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i zemljama arapske koalicije, vredan osam milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američkih dolara, bilo je 53 glasa za, a 45 protiv.

I za drugu rezoluciju rezultat je bilo isti 53-45. Podršku rezolucijama zajedno sa demokratama izglasala je i nekolicina republikanaca.
Kongres pritiska Trampovu administraciju da oštrije odgovori na ono što američki zakonodavci smatraju kršenjem ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters.
Istovremeno, vođa senatske većine Mič MekKonel pozvao je da se ne glasa za rezoluciju, ukazujući na aktuelne napetosti sa Iranom, uz napomenu kako je za Vašington važno da se drži uz Saudijsku Arabiju i UAE.
"Ne odvajajmo se od naših partera. Nemojmo ograničavati administraciju u vreme tako osetljive diplomatije", rekao je Mič MekKonel.
Nekoliko sati uoči glasanja, Iran je oborio američki vojni dron, što je podstaklo strahove o mogućoj eksalaciji vojnog sukoba u regionu.
Klark Kuper, pomoćnik američkog državnog sekretara za političko-vojna pitanja, rekao je novinarima u telefonskom obraćanju da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dugotrajne bilateralne odnose sa Saudijskom Arabijom, uprkos "teškim situacijama", kako ih je nazvao.
Kuper je to izjavio zamoljen za komentar odluke britanskog suda koji je zaključio da je Britanija prekršila zakon dopuštajući prodaju određenih oružja Saudijskoj Arabiji.
Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je Francusku da sledi primer Velike Britanije koja je zabranila nove ugovore za prodaju britanskog oružja Saudijcima kako bi sprečila da se koristi u sukobu u Jemenu, prenosi agencija Frans pres.
Saudijska Arabija od 2015. vojno interveniše u susednom Jemenu na čelu arapske koalicije koja se bori na strani Provladinih snaga, a protiv pobunjenih Hutija kojima pomaže Iran. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Senat blokirao Trampovu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Izvor: Blic, 21.Jun.2019, 00:59

Američki Senat usvojio je u četvrtak dve rezolucije kojima se blokira plan predsednika Donalda Trampa o dovrštetku prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.