Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti hitno o Južnoj Osetiji, SAD traži povlačenje Rusa iz Gruzije

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija započeo je hitan sastanak, drugi u poslednja 24 sata, povodom sukoba ruskih i gruzijskih snaga u otcepljenoj gruzijskoj oblasti Južna Osetija. Prvi sastanak održan je nešto posle ponoći u petak, na zahtev Rusije, koja je optužila Gruziju za agresivno ponašanje. Članovi Saveta nisu uspeli da se dogovore o načinima da se zaustave sukobi.

Sednicu Saveta bezbednosti, koja se održava iza zatvorenih vrata, zatražio je gruzijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ambasador pri UN Irakli Alasanija.

Gruzija je optužila Rusiju da podržava separatističke snage Južne Osetije i Abhazije i da ugrožava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da povuče svoje jedinice iz Gruzije i da prekine vazdušne napade na teritoriji Južne Osetije.

"Pozivamo Rusiju da prekine napade na Gruziju avionima i raketama, da poštuje teritorijalni integritet Gruzije i da sa gruzijske teritorije povuče svoje pešadijske borbene jedinice", izjavila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs, preneo je Rojters.

Izaslanici Evropske unije, SAD i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) otputovaće u Gruziju da pokušaju da isposluju prekid vatre u Južnoj Osetiji, u kojoj se vode žestoki sukobi, saopštio je predsednik Francuske, koja trenutno predsedava Unijom, Nikola Sarkozi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.