Savet bezbednosti UN odobrio formiranje istražnog tima za ratne zločine

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN odobrio formiranje istražnog tima za ratne zločine

Savet bezbednosti UN odobrio je formiranje istražnog tima UN koji će skupljati dokaze o delima militanata Islamske države u Iraku koja se mogu okarakterisati kao ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid, saopšteno je iz UN.

U saopštenju se navodi da je Savet bezbednosti UN jednoglasno prihvatio predlog rezolucije Velike Britanije, predložen nakon nekoliko meseci pregovora sa Irakom, u kojem se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zahteva da oformi tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će "podržati domaće napore da militanti snose odgovornost".

Iz UN navode da će se dokazi koristiti u zavisnosti od dogovora sa Vladom Iraka, "od slučaja do slučaja".

Stručnjaci UN su u junu izjavili da je prošle godine Islamska država počinila genocid nad Jezidima u Siriji i Iraku, u nameri da unište manjinsku versku zajednicu ubijanjem, seksualnim porobljavanjem i drugim vidovima zločina.

Advokat za ljudska prava Amal Kluni i pripadnica Jezida Nadia Murad, koju su u Mosulu silovali militanti Islamske države, odavno pozivaju vlasti u Iraku da dozvole istražiocima UN da pomognu u istrazi o zločinima.

Pomoć UN je prošlog meseca zatražio ministar spoljnih poslova Iraka Ibrahim el DŽafari u zvaničnom pismu Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.