Izvor: Blic, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope: Crne liste UN i EU krše osnovna ljudska prava

Crne liste Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i Evropske unije (EU) ne poštuju osnovna ljudska prava, zaključak je rezolucije koju je danas usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu.



Rezolucija je usvojena na osnovu izveštaja švajcarskog parlamentarca Dika Martija o ilegalnom transferu optuženih za terorizam što su činile američke obaveštajne službe i o tajnim zatvorima CIA u svetu.

Savet bezbednosti UN je 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine uveo u praksu "usmerene sankcije" protiv osoba, a ne država optuženih za terorizam, sa ciljem da se suprotstavi režimu talibana u Avganistanu, dok je Savet EU napravio sopstvenu listu odmah posle atentata u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

O imenima koja će biti uneta na listu odlučuju vlade, koje, međutim ne omogućavaju pravične procedure, optužuje Marti.

"Osobe koje su stavljene na listu nisu o tome obaveštene, niti su pre toga ispitivane, ni javno ni iza zatvorenih vrata", objasnio je Marti.

Neki su, istakao je ovaj švajcarski parlamentarac, upisani na liste iako su samo optuženi za veze sa terorizmom. Marti je konstatovao i da je "skoro nemoguće da osobe koje su na listi budu sa nje uklonjene".

"Savet EU vređa principe države prava", ocenio je autor rezolucije.

Marti je rekao da će od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu uskoro biti zatraženo da se izjasni o tome koje pravo ima prednost na teritoriji 47 članica Saveta Evrope, odnosno pravo UN i Evropske konvencije za ljudska prava.

PS SE u rezoluciji traži od zemalja članica ove organizacije da iskoriste svoj uticaj unutar EU i UN kako bi se poboljšale procedure sankcija, kao i procedure prilikom sastavljanja ovih lista.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.