Izvor: B92, 21.Feb.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijske žene zastupaju klijente

Rijad -- Saudijska Arabija planira da uvede zakon kojim bi ženama advokatima prvi put bilo dozvoljeno da zastupaju klijente na sudu, što im je do sada bilo zabranjeno.

Saudijski ministar pravde Mohammed al-Eisa rekao je da je ovaj zakon u sklopu plana kralja Abudlaha da unapredi pravni sistem u zemlji. Novim zakonom bi saudijskim ženama advokatima bilo omogućeno da se pojave u sudnici kako bi direktno zastupale klijente umešane u porodične sporove, kao što su razvod i starateljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nad decom.

Sada im je dozvoljeno da rade samo u državnim institucijama i sudskim kancelarijama, ali ne i u sudnici, preneo je Bi-Bi-Si.

Prema šerijatskom zakonu, ženama je,između ostalog, zabranjeno da budu u prisustvu muškaraca sa kojima nisu u srodstvu.

Kako se očekuje, novi zakon će biti objavljen u narednih nekoliko dana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi zakon u korist žena

Izvor: BBC na srpskom, 21.Feb.2010

Saudijska Arabija se sprema da uvede novi zakon koji bi ženama advokatima po prvi put omogućio da zastupaju klijente na sudu.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.