Saudijska Arabija tvrdi da je bila spremna da pomogne oštećenom iranskom tankeru

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2019, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija tvrdi da je bila spremna da pomogne oštećenom iranskom tankeru

Saudijske vlasti saopštile su da su bile spremne da pomognu iranskom tankeru oštećenom u napadu u Crvenom moru, prenela je danas saudijska agencija SPA.

Saudijske vlasti su dobile poruku kapetana broda i bile spremne da "pruže neophodnu pomoć" ali je brod "isključio sistem automatske identifikacije i nije odgovorio na pozive" saudijskih vlasti, izjavio je neimenovani potparol Generalnog ureda saudijske obalske straže, dodala je SPA.

"Dobili smo (u petak) mejl kapetana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iranskog broda Sabiti, kojem je oštećen prednji deo, zbog čega je iz njega curila nafta", naveli su isti izvori.

Vlasnik tankera, iranska nacionalna kompanija NITC, saopštila je da su se na brodu dogodile dve eksplozije, verovatno od raketnog napada, dok je plovio 100 kilometara od saudijske obale, kod Džede.

NITC je demantovala navode da je napad sproveden sa saudijskog tla.

Saudijske vlasti navele su danas da su posvećene bezbednosti pomorskog saobraćaja u skladu sa međunarodnim propisima.

Iranske vlasti su navele da napad na tanker neće ostati bez odgovora.

Tanker "Sabiti" je još u Crvenom moru, oko 400 kilometara od Džede.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.