Saudijska Arabija ne veruje da se Iran pridržava sporazuma

Izvor: Blic, 20.Sep.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija ne veruje da se Iran pridržava sporazuma

Saudijska Arabija ne veruje da se Iran pridržava sporazuma koji je potpisan 2015. godne između Teherana i šest svetkih sila, izjavio je danas šef diplomatije Saudijske Arabije Adel al Džureir.

"Očekujemo od međunarodne zajednice da učini sve što je potrebno da bi se Iran pridržavao saporazuma", rekao je Al Džubeir, preneo je Rojters.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je ranije danas da će Sjedinjene Američke Države "uništiti sopstveni kredibilitet" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao partnera za pregovore ako se povuku iz multinacionalnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Rohani je na sednici Generalne skupstine Ujedinjenih nacija rekao da se nada da diplomatija neće biti zanemarena od strane "lažnih pridošlica u svet politike", preneo je AFP.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je prethodno da je doneo odluku o tome da li će povući SAD iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svetskih sila iz 2015, ali je odbio da kaže šta je odlučio.

"Odlučio sam", rekao je Tramp odgovarajući na pitanje novinara, preneo je Rojters.

Iranki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Rojters da je ta zemlja spremna na sve moguće scenarije ukoliko Tramp raskine nuklearni sporazum između Teherana i šest svetskih sila.

"Iran je spreman za bilo kakav mogući scenario ukoliko Tramp napusti sporazum. To uključuje hitno nastavljanje nuklearnog rada zemlje, koji je ograničen dogovorom", rekao je zvaničnik.

Prethodno je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla da se Trampu ne sviđa se nuklearni sporazum sa Iranom, ali njegov govor u UN nije značio da će SAD napustiti taj pakt.

"To nije jasan signal da on planira da se povuče. Ono što jeste jasan signal je da on nije srećan zbog tog sporazuma", rekla je Hejli u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, prenosi Rojters.

Tramp je utorak u svom prvom obraćanju sa govornice UN nazvao Iran "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom", čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

"Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Verujete mi. Vreme je da nam se ceo svet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju", rekao je Tramp.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.