Saudijska Arabija: Ubistvo Kašogija strašna greška

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija: Ubistvo Kašogija strašna greška

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubejir obećao je da će odgovorni za ubistvo novinara Džamala Kašogija biti kažnjeni.
"Nažalost, ogromna i strašna greška je napravljena i uveravam vas da će oni koji su odgovorni biti kažnjeni", rekao je Adel el Džubejir za Foks njuz, prenosi Rojters.

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp rekao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uskoro pričati sa saudijskim pricom Muhamedom bin Salmanom o tome da li će uopšte i kakve posledice pretrpeti Rijad zbog ubistva Kašogija.
Tramp je rekao da će se pre svega konsultovati sa američkim Kongresom, kako bi formirao adekvatan odgovor, a da će to uraditi do utorka, prenosi AP.
Tramp je u više navrata tokom prošle nedelje rekao da se protivi bilo kakvim situacijama koje će dovesti u pitanje dogovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, vredan više od 100 milijardi dolara, ali da će razmotriti sankcije.
Američki predsednik je u petak izjavio da veruje saudijskoj verziji događaja, odnosno da je novinar ubijen tokom tuče sa više od 10 saudijskih agenata.
Mišljenje je promenio već sutradan u subotu, kada je za Vašington post izjavio da veruje da je u saudijskoj verziji događaja bilo "laži i zavere".
Kašogijeva verenica pod stalnom policijskom zaštitom
Odlukom kancelarije guvernera Istanbula, Kašogijeva verenica je stavljena pod 24-časovni policijsku zaštitu, javila je agencija Anadolija.
Hatis Džengiz je satima čekala verenika ispred konzulata, a pošto se nije pojavio, kontaktirala je vlasti, kako joj je to ranije verenik rekao da učini.
Pošto je Saudijska Arabija potvrdila da je Košagi mrtav, Džengizova je na Tviteru na arapskom napisala: "Odneli su tvoje telo sa ovog sveta, ali će tvoj prelepi osmeh zauvek ostati u mom svetu".
Saudijski novinar i dopisnik Vašington posta Džamal Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.
Turski mediji su tvrdili da je on tamo ubijen i raskomadan.
Nakon što je negirala bilo kakvu umešanost u nestanak Kašogija, Saudijska Arabija je subotu saopštila da je on ubijen u tuči u toj zgradi.
Kasnije je jedan saudijski zvaničnik rekao da je Kašogi zadavljen.
Velika Britanija, Francuska i Nemačka su poručile da Rijad mora da pruži dokaze za svoje objašnjenje o tome šta se dogodilo novinaru, kako bi se ono smatralo uverljivim.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šef diplomatije Saudijske Arabije: Ubistvo Kašogija je STRAŠNA GREŠKA

Izvor: Blic, 21.Okt.2018

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir izjavio je danas da je ubistvo novinara Džamala Kašogija strašna greška i obećao da će odgovorni za Kašogijevo ubistvo biti kažnjeni.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.