Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi nudi pomoć Rumuniji u izgradnji nuklearne centrale

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ponudio je Rumuniji pomoć u izgradnji nuklearne elektrane, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

Sarkozi je rumunskom predsedniku Trajanu Baseskuu predložio da Francuska pruži pomoć u izgradnji nuklearne elektrane, koja bi bila druga u Rumuniji. Kako je saopšteno iz Jelisejske palate, Sarkozi je tokom radnog ručka ponudio "saradnju Francuske, njeno znanje i kapacitete preduzeća" za izgradnju novog reaktora koji Bukurešt želi da pusti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pogon do 2020. godine.

Rumunija ima jednu nuklearnu elektranu u Ccernavodi, na jugozapadu. Elektrana ima dva reaktora koji obezbeđuju 17 odsto energetskih potreba zemlje. Dva nova bloka treba da budu puštena u rad do 2015.

Nekoliko velikih evropskih energetskih grupacija izrazilo je interesovanje za izgradnju druge nuklearne elektrane koja bi trebalo da ima dva ili tri bloka ukupnog kapaciteta 3.000 megavata. Među tim grupacijama su francuska GDF Suec, italijanska Enel i nemački E.On.

Rumunski predsednik Trajan Basesku potvrdio je da će Rumunija, članica EU od 2007. godine, za taj projekat uzeti evropsku tehnologiju. Osim o mogućoj nuklearnoj saradnji, dva predsednika su detaljno razgovarala o "potrebi da Evropa dobije pravu energetsku politiku", kako bi mogla da pregovara sa Rusijom, glavnim snabdevačem Evrope gasom, piše u saopštenju francuskog predsedništva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.