Sarkozi: EU ne želi hladni rat sa Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: EU ne želi hladni rat sa Rusijom

BRISEL - Predsednik Francuske i predsedavajući Evropske unije Nikola Sarkozi izjavio je da "EU ne želi hladni rat sa Rusijom kao ni podele sfera uticaja i da Jalta treba da ostane u prošlosti".Sarkozi je na konferenciji za novinare posle samita EU rekao da je potrebna puna implementacija sporazuma o rešenju konflikta u Gruziji, na koji su pristale sve strane u konfliktu.

"Potrebno je naći mirovno rešenje koje će poštovati nezavisnost i teritorijalni integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gruzije i da to rešenje neće predstavljati unilateralni potez i kršenje međunarodnog prava", izjavio je Sarkozi.

On je rekao da samit EU nije bio uperen protiv Rusije, ali da Moskva "mora da odluči šta želi".

"Rusija mora da odredi šta želi, da li želi saradnju sa EU ili nepoverenje i nesaradnju ... za svaki sporazum je potrebno dvoje", zaključio je Sarkozi.

On je dodao da će sastanak u Moskvi 8. septembra biti od "ključnog značaja za dalje odnose između EU i Rusije".

Sarkozi je ponovio da bi EU, ako Rusija ne bi u potpunosti sprovela mirovni plan u Gruziji, mogla da odloži početak pregovora o novom sporazumu o saradnji sa tom zemljom. Sarkozi je rekao da EU osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, na isti način kao što je Rusija osudila odluku nekih evropskih zemalja da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Francuski predsednik je naglasio da se Evropska unija zalaže za pokretanje međunarodnih razgovora o stanju u otcepljenim gruzijskim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

"Odluke UN su, kako ja razumem, da su Abhazija i Južna Osetija deo Gruzije", istakao je Sarkozi, ukazujući na to da je Savet bezbednostiusvojio rezolucije o spornom pitanju tih dosadašnjih autonomnih

pokrajina u sastavu Gruzije.

Osvrćući se na primirje koje su Moskva i Tbilisi sklopili uz posredovanje EU i time obustavili oružani sukob, on je istakao da je "u planu od šest tačaka predviđeno da se pokrene međunarodna rasprava o stabilnosti i bezbednosti Abhazije i Južne Osetije".

"A onda mi kažu", dodao je Sarkozi, "načinjen je presedan s Kosovom", istakavši da su pre nego što je su neke zemlje EU priznale nezavisnost Kosova godinama tekle rasprave u međunarodnim forumima.

"Bilo je posredovanje UN i ja sam (ruskog) predsednika (Dmitrija) Medvedeva podsetio da, kad je Evropa priznala Kosovo, Rusija je osudila odluku Evrope", rekao je Sarkozi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.