Sančes posetio Barselonu, odbio sastanak s vođama Katalonije

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sančes posetio Barselonu, odbio sastanak s vođama Katalonije

Španski vršilac dužnosti premijera Pedro Sančez posetio je Barselonu posle višenedeljnih nemira. Odbacio je pozive da se sastane sa vođama koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i optužio regionalnog predsednika Kvima Toru da nije ispunio svoju dužnost da uspostavi red.
Posetu Pedra Sančeza regionalnoj prestonici dočekalo je stotine mirnih demonstranata, koji su pevali katalonsku himnu i mahali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plakatima pozivajući ga da "sedi i razgovara" sa vladom procesije, prenosi Rojters.

Uoči posete tokom koje se sastao sa bezbednosnim snagama i policijcima povređenim na protestima, Sančes je optužio katalonskog regionalnog predsednik Kvima Toru da nije uspeo da zaštiti javnu bezbednost i osigura skladan suživot izmedu onih koju su za i protiv nezavisnosti.
U pismu koje mu je uputio ranije danas, Sančes je rekao da je Tora "okrenuo leđa" bezbednosnim snagama i ponovio svoj zahtev da on mora da osudi nemire.
Tora je u saopštenju tokom vikenda naveo da je uvek osuđivao nasilje i kritikovao premijera jer izbegava dijalog.
Regionalna vlada saopštila je da je Tora zatražio sastanak sa Sančezom tokom njegove posete Barseloni, ali nije bilo jasno da li će se to dogoditi.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u sukobima povređeno 288 policajaca, a da su 194 osobe uhapšene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.