San Francisko zabranio tehnologiju prepoznavanja lica

Izvor: VOA, 15.Maj.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

San Francisko zabranio tehnologiju prepoznavanja lica

San Francisko, u državi Kalifornija, prvi je grad u Sjedinjenim Državama čijoj je policiji zabranjeno da u radu upotrebljava tehnologiju prepoznavanja lica. Gradski odbornici su sa osam glasova za i jednim protiv izglasali zabranu – koja je deo šireg propisa po kome je u nadležnosti Nadzornog odbora tamošnjih vlasti odobravanje nabavke novih tehnologija. "Na brojne načine društvo je moguće učiniti bezbednijim – a da pritom ne živimo u državi čiji je fokus isključivo na bezbednosti. Policijska služba radi dobro i savesno – ali ne želimo da živimo u policijskoj državi. Zakonodavstvo bi trebalo da obezbedi tu ravnotežu", rekao je Aron Peskin jedan od zvaničnika Nadzornog odbora iz redova lokalnih vlasti Zakon predviđa zabranu korišćenja tehnologije prepoznavanja lica u slučajevima za koje su nadležne lokalne vlasti, ali ne i upotrebu u lične ili poslovne svrhe. Takođe, od zabrane su izuzete federalne vlasti. Zagovornici očuvanja privatnosti povukli su se sa nekoliko javnih debata na kojima je trebalo da učestvuju sa pristalicama javne bezbednosti, u gradu San Francisku prepunom tehnoloških inovacija, koji je i sedište Tvittera, Airbnb-a i Uber-a. Zagovarači zabrane tvrde da tehnologija prepoznavanja lica nije samo manjkava, već i ozbiljna pretnja građanskim pravima. Protivnici pak sa druge strane upozoravaju da je policiji potrebna pomoć u hvatanju kriminalaca.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

San Francisko je prvi grad u SAD u kome je zabranjena tehnologija prepoznavanja lica

Izvor: Informacija.rs, 16.Maj.2019, 11:52

San Francisko je prvi grad u Sjedinjenim Državama u kome je izričito zabranjena upotreba tehnologije prepoznavanja lica. Ljudi su se susreli sa ovom tehnologijom u filmovima mnogo pre nego što je ova ona stigla u stvarni svet. Sada nam je ova tehnologija dostupna na pametnim telefonima gde je koristimo...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.