Salafisti uništili drevno preislamsko nasleđe

Izvor: Press, 17.Okt.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salafisti uništili drevno preislamsko nasleđe

Salafisti su uništili drevne crteže uklesane u stene marokanskih planina Atlas, stare više od 8.000 godina, a na kojima je prikazano Sunce kao pagansko božanstvo, saopštila je danas lokalna grupa za ljudska prava

"Ovi kameni prikazi Sunca stari su više od 8.000 godina, a uništeni su pre nekoliko dana", rekao je za AFP član Berberske lige za ljudska prava Abubakr Angirza.

On je dodao da je reč o dobro poznatom arheološkom lokalitetu udaljenom 20 kilometara od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << planine Tubkal.

"U tom regionu je aktivno nekoliko salafističkih grupa i ovo nije prvi put da se uništava preislamsko nasleđe. Obavestili smo ministarstvo kulture, ali još nismo dobili odgovor", rekao je Angir.

Salafisti su muslimani koji zastupaju tvrdokornu sunitsku interpretaciju islama poput one u Saudijskoj Arabiji koja striktno zabranjuje "idolatriju", a ojačali su u zemljama u kojima posle "arapskog proleća" vladaju veće slobode.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Salafisti uništili drevne crteže

Izvor: B92, 17.Okt.2012

Rabat -- Salafisti su uništili drevne crteže uklesane u stene marokanskih planina Atlas, stare više od 8.000 godina na kojima je prikazano Sunce kao pagansko božanstvo...To je saopštila lokalna grupa za ljudska prava. "Ovi kameni prikazi Sunca stari su više od 8.000 godina, a uništeni su pre nekoliko...

Nastavak na B92...

Maroko: Salafisti uništili crteže na stenama stare više od 8.000 godina

Izvor: Blic, 17.Okt.2012

Salafisti su uništili drevne crteže uklesane u stene marokanskih planina Atlas, stare više od 8.000 godina, a na kojima je prikazano Sunce kao pagansko božanstvo, saopštila je danas lokalna grupa za ljudska prava. Planinski lanac Atlas..- Ovi kameni prikazi Sunca stari su više od 8.000 godina,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.