SVET JE U STANJU NEREDA Izveštaj: Zbog velike nepripremljenosti na pandemiju sada SVI PLAĆAMO CENU

Izvor: Press, 14.Sep.2020, 12:47

SVET JE U "STANJU NEREDA" Izveštaj: Zbog velike nepripremljenosti na pandemiju sada SVI PLAĆAMO CENU

Zbog toga što politički lideri nisu reagovali na upozorenja da treba obaviti pripreme za pandemiju nekakve zaraze, koja je potom i nastupila u vidu pandemije KOVID-19, svet je iz stanja rizika prešao u stanje nereda, navodi se u novom izveštaju Odbora za praćenje globalne pripremljenosti za epidemije, koji su formirale Svetska banka i Svetska zdravstvena organizacija.
Foto:blic
"Finansijske i političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << investicije u pripremljenost su bile nedovoljne, i cenu plaćamo svi", navodi se u izveštaju, čiji je naziv "Svet u neredu".
Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što je tokom protekle decenije upućeno nekoliko poziva na delanje, nijedan od njih nije proizveo potrebne promene, ističe u dokumentu odbor, kojim predsedava nekadašnji generalni direktor SZO Gro Harlem Bruntland.
U izveštaju za 2019. godinu, izdatom nekoliko meseci pre izbijanja pandemije korona virusa u Kini, odbor je ukazao na stvarnu opasnost od "pandemije koja se brzo širi, prouzrokovane smrtonosnim respiratornim patogenom", i upozorio da bi tako nešto moglo da dovede do gubitka miliona ljudskih života i ekonomskog haosa u svetu, podseća Rojters.
"Ukoliko ne budu naučene lekcije koje pruža KOVID-19 i preduzeti odgovarajući koraci uz neophodne resurse i posvećenost, to će značiti da će sledeća pandemija, koja će sigurno doći, načiniti još veću štetu", upozorava se u novom izveštaju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.