STIŽE PRVI KONTINGENT: Rusija počela da isporučuje rakete S-300 Iranu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE PRVI KONTINGENT: Rusija počela da isporučuje rakete S-300 Iranu

Iran će do kraja godine dobiti od Rusije glavni deo naručenih raketnih sistema protivvazdušne odbrane.

"Ugovor o isporukama S-300 se primenjuje, isporuke počinju," rekao je Vladimir Kožin.

Iran će do kraja godine dobiti od Rusije glavni deo naručenih raketnih sistema protivvazdušne odbrane S-300, najavio je polovinom novembra iranski ministar odbrane Huesin Degan. Napominjući da je ugovor o tome potpisan sa Rusijom, on je rekao da će iranski vojnici za korišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << raketnog sistema zemlja-vazduh biti obučavani u Rusiji.

Report: #Russia delivers #missile systems to #Iran https://t.co/8tAXP0WxpZ #IranDeal #S300 #Military pic.twitter.com/GBPbWmCS57

Potpisivanje ugovora o isporuci tih sistema je najavila i ruska državna kroporacija Rašn tehnolodžis (Rostek). Rusija je u aprilu ukinula zabranu prodaje raketnih sistema Iranu, koja traje od 2010. godine, s obzirom da je Iran postigao istorijski sporazum sa velikim silama o svom nuklearnom programu.

Ruska odluka je izazvala kritiku Izraela i zabrinutost SAD, pošto je usledila pre nego što je Savet bezbednosti UN ukinuo snakcije Iranu.

Direktor Rosteka general Sergej Čemezov izjavio je tada da će Iran dobiti modernizovanu i ažuriranu verziju raketnog sistema, u skladu sa ugovorm koji je potpisan 2007. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.